Categorieën
Medisch

De onzin van ‘dermatologisch getest’ en ‘natuurlijk’

‘Dermatologisch getest’, ‘natuurlijk’… Denk jij ook dat als zo’n claim op een product staat, het dan wel goed zit? Als dermatoloog deed ik onderzoek naar de zin en onzin van claims bij cosmetica. En wat blijkt? Hier bestaan heel wat misverstanden over. Onlangs dook ook Editie NL in deze materie en vroeg mij om een toelichting. Het item kan je hier bekijken.

Het onderzoek

In mijn onderzoek onder 1021 ouders werden er vragen gesteld over bepaalde gezondheidsclaims op verpakkingen van verzorgingsproducten. Uit het onderzoek bleek dat een groot deel van de consumenten niet weet dat claims als ‘dermatologisch getest’ en ‘natuurlijk’ niets zeggen over de werking van het product. Dit is misleidend.

Zo gelooft 36% van de ondervraagden dat een product veilig is wanneer er ‘natuurlijk’ op staat. Wat betreft de term ‘dermatologisch getest’ is 45% ervan overtuigd dat een product goed is voor de huid als deze claim op een product vermeld staat.

‘Natuurlijk’ is niet beter dan synthetisch

Mensen hebben met de term ‘natuurlijk’ vaak de associatie ‘gezond’. Een stof die natuurlijk is, die kan toch nooit slecht reageren op het lichaam? Dit is helaas niet waar; of de stof door een mens gemaakt is (synthetische stof) of uit de natuur onttrokken is, zegt niets over de veiligheid ervan. Natuurlijke producten zijn helemaal niet beter dan synthetische producten wanneer je kijkt naar de werkzaamheid en het risico op allergieën.

‘Dermatologisch getest’ zegt niets over de werking

En ook de claim ‘dermatologisch getest’ zegt niets over de werking van het product. Een dermatologische test wordt uitgevoerd onder een aantal vrijwilligers waarbij gekeken wordt of er een allergische reactie ontstaat. Het product heeft niet per definitie de goedkeuring van een dermatoloog. En daarbij wordt de uitslag van de test niet op het product vermeld. Er is dus geen informatie beschikbaar over de vrijwilligers (wat voor soort huid zij hadden), de omvang van de gebruikte groep vrijwilligers, de kwaliteit van het onderzoek en ga zo maar door. Dit maakt dat we de claim ‘dermatologisch getest’ zeker met een korreltje zout moeten nemen.

Als dermatoloog vind ik het belangrijk dat je als consument op de hoogte bent van de betekenis van bepaalde gezondheidsclaims die vermeld worden op verzorgingsproducten. Want alleen dán kun je een goede keuze maken bij de aanschaf van een verzorgingsproduct!

Deel dit artikel