Menu Sluiten

Dagcrème en nachtcrème, wél of géén wereld van verschil?

Verschil dag- en nachtcrème

We smeren ’s ochtends crème uit een tube met ‘dagcrème’ erop, en ’s avonds gebruiken we de ‘nachtcrème’-variant. Maar, zijn deze crèmes écht een verschil van dag en nacht, of kan je een nachtcrème bij wijze van spreken gewoon overdag smeren?

Geen wereld van verschil…

Hoewel veel merken het ons graag laten geloven, is er – afgezien van eventuele zonnefilters – geen verschil tussen dagcrème en nachtcrème.

Zonnefilters

Het verschil tussen een dag- en nachtcrème zit hem bijna altijd in de toevoeging van zonnefilters. Als een gezichtscrème die bevat, dan beschermt de crème de gezichtshuid tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Hiermee is zo’n gezichtscrème ideaal voor overdag; een dagcrème dus.

In de nacht hoeft de huid natuurlijk niet beschermd te worden tegen de zon. Zo’n gezichtscrème zonder zonnefilters is daarom al snel een nachtcrème.Substantie van dagcrème en nachtcrème

Naast wel of geen zonnefilters (SPF), kan de substantie van beide crèmes een beetje verschillen. Een nachtcrème is soms wat dikker en vetter, een dagcrème wat dunner en daardoor makkelijker smeerbaar.

En oogcrème?

Je raadt het al… Ook oogcrème is niets anders dan een dag- of nachtcrème in een andere textuur. Rondom je ogen kun je dus gewoon dagcrème smeren; je hebt geen speciale, dure oogcrème nodig. Maar, zorg wél dat je hier een neutrale dagcrème zonder allergenen smeert, want de huid rondom de ogen is dunner en dus gevoelig.

Dagcrème als nachtcrème gebruiken, en andersom?

Omdat dagcrèmes zonder SPF en nachtcrèmes niet verschillen, kan je dus prima een dagcrème als nachtcrème gebruiken.

En andersom kan het ook: een nachtcrème overdag gebruiken. Dit is juist slim als jij van vette crèmes houdt. Maar, hier wil ik wel een kanttekening plaatsen. Want smeer je overdag nachtcrème, dan is het wél belangrijk dat je nog een extra crème met SPF smeert als je veel buiten bent. Dit kan een gewone zonnebrandcrème zijn, of een speciale gezichtscrème met factor. Het is maar net wat je fijn vindt – zolang de crème maar SPF 25 of hoger bevat en je genoeg smeert.

Mijn advies

Je kan dus prima je dagcrème als nachtcrème gebruiken, en andersom. Hoewel de crèmes klinken als een wereld van verschil, heeft onze huid ’s nachts echt geen andere stoffen nodig dan overdag. Het is niet zo dat een nachtcrème je huid ’s nachts herstelt van de ‘schade’ die het overdag heeft opgelopen…

Gezichtsverzorging hoeft niet onnodig ingewikkeld te zijn; een goede gezichtscrème bevat áltijd werkzame ingrediënten die de huid verzorgen. Je kan dus gewoon een crème smeren die fijn aanvoelt op je huid. Bevat die crème SPF, dan is dat mooi meegenomen voor overdag. Bevat die geen SPF, dan smeer je ’s ochtends als extra stap een crème met zonnefilters.Deel dit artikel