Categorieën
Medisch

Bultjes als kippenvel op je bovenarmen, herkenbaar?

Kippenvel op je armen – terwijl je het niet koud hebt. Herkenbaar? Dan ben je niet de enige, want dit verschijnsel komt bij heel veel mensen voor. De medische term is keratosis pilaris. Hoe ontstaan de bultjes? En hoe kan je deze huid verzorgen?

Huid als schuurpapier

De huidaandoening keratosis pilaris komt vaker voor bij kinderen en volwassenen bij wie in de familie hooikoorts, astma of eczeem voorkomt. De bultjes die zich op de huid presenteren doen aan kippenvel denken. Ze zijn klein en rood. Als je eroverheen voelt, voelen ze ruw aan. Een beetje als schuurpapier. Je kan ze op de buitenkant van je bovenarmen hebben, maar ook op je wangen of benen.

De rode puntjes op je onderbenen hoeven niet per se van het scheren te komen. Dit kan ook duiden op keratosis pilaris, wat vaak voorkomt op de onderbenen. Na het scheren voelt deze huid misschien wel glad, maar zie je tóch allemaal rode puntjes op de onderbenen.

Typisch voor keratosis pilaris is dat de rode bultjes alleen daar zitten waar een haar uit de huid komt. Hier worden ze veroorzaakt door een hoornpropje. Heel soms ontstaan er ook ontstekingen en zijn er puskopjes te zien.

De huid verzorgen

Jammer genoeg is behandeling niet zo makkelijk. Door te scrubben kun je soms de huid wat zachter maken, maar helaas komen de rode bultjes op de huid vaak weer terug. Ook kun je de huid verzorgen met een crème die ureum of salicylzuur bevat. Deze ingrediënten zorgen voor een verzachtende werking. Ze laten het hoornpropje langzaam verdwijnen.

Bij keratosis pilaris op de gezichtshuid kan je beter voor een crème gaan en dan voor scrubben, want hier is de huid dunner en gevoeliger dan op je bovenarmen en onderbenen.

Maar helaas… De rode bultjes op benen en armen komen soms gewoon weer terug. Fijn is het dan wel om te weten dat keratosis pilaris volstrekt onschuldig is. Het geeft geen klachten zoals jeuk of pijn. Maar zeg nou eerlijk, vervelend is het wel! Iedereen wil toch het liefst een zacht aanvoelende huid. Gelukkig is het zo dat de bultjes in de loop der jaren vaak verdwijnen. Maar… er zijn ook volwassenen die er lang last van blijven houden.

Deel dit artikel