Menu Sluiten

Waarom sporten in december extra gezond is

Waarom sporten in de winter gezond voor je is

December..

Buiten is het koud en donker en binnen brandt de kachel en maak je het gezellig met kaarsen en een heerlijke pot thee. Dit klinkt niet echt motiverend om buiten te gaan sporten. Toch is sporten in de winter erg aantrekkelijk!

Wanneer je gaat sporten, stijgt je lichaamstemperatuur. Dus als het buiten kouder is hoeft je lichaam minder hard te werken om je lichaam af te laten koelen. Dit betekent dat je meer energie overhoudt dan in de zomer. Door de koude lucht krijg je ook meer zuurstof binnen en daardoor ben je minder snel vermoeid. 

Kleding tijdens het sporten

Wanneer je buiten gaat sporten, moet je wel rekening houden met je kleding. Het advies is om tenminste 3 lagen aan te trekken. De eerste laag bestaat uit lichtgewicht polyester, kies zeker niet voor een katoenen shirt! Een katoenen shirt heeft meer nadelen dan voordelen, wanneer katoen namelijk nat wordt, blijft het ook nat. Je kunt je voorstellen dat dit erg koud is wanneer je buiten aan het sporten bent. Kies als tweede laag een kledingstuk van fleece of wol, dit isoleert namelijk erg goed. Wanneer er veel wind of regen is kan een jasje erg prettig zijn, zo blijft je lichaam lekker warm en droog. Last but not least: vergeet je handschoenen en muts niet want via je hoofd verlies je de meeste warmte! Het is niet bepaald een mode show wat je aan het lopen bent maar ach het is ontzettend goed voor je lijf, en daar gaat het om!

Tijd maken om te sporten

December is een gezellige maand en er staat vaak veel op de planning. Sinterklaas inkopen moeten worden gedaan het liefst nog een gedicht of surprise erbij en als de beste man weer richting Spanje gaat, maak je je weer op voor de kerst. Kerstboom versieren, bezoekje aan de kerstmarkt en voorbereidingen treffen voor het kerstdiner. 

En dan is de vraag.. wanneer heb je dan uberhaupt nog tijd om te sporten? 

Omdat December toch al zo’n sociale maand is met kerstborrels, etentjes met vrienden, en eindejaarsfeesten kun je het maar beter combineren, samen bewegen is namelijk altijd leuker dan alleen. Plan bijvoorbeeld een leuke foute kersttruien wandeling in met vrienden of familie en maak onderweg een paar te gekke foto’s. Doe mee aan een oliebollencross of zet een foute kerst cd op en dans de sterren van de hemel. Bewegen hoeft echt niet altijd saai te zijn! 

Volgens onderzoek van de Harvard Health publications verbrandt je gemiddeld genomen zo’n 370 calorieen per uur dansen. Wanneer je dus een avond flink doordanst verbrandt je in 4 uur zo 1480 calorieen! Moet lukken met al die feestjes in December!  

 Time to drink champagne and dance on the table!

Recente artikels van Feike Huisman (Meer lezen)
Deel dit artikel