Menu Sluiten

Blindedarmontsteking; hoe zit het ook alweer?

blindedarmontsteking appendicitis informatie

Blindedarmontsteking, ook wel appendicitis genoemd, is een aandoening waar je in je omgeving ongetwijfeld iets over gehoord hebt. Misschien heb je het zelf ooit gehad.
1 op de 15 mensen krijgt ooit een blindedarmontsteking, zowel mannen als vrouwen.

Wat is een blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking is letterlijk een ontsteking van het orgaan de blindedarm. De blindedarm bevindt zich ter plaatse van de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. De blindedarm, ofwel appendix, is een wormvormig aanhangsel; zo dik als een potlood en hol van binnen.

Wanneer deze ontstoken raakt, is er sprake van een blindedarmontsteking. In medische termen een appendicitis. Deze ontsteking geeft vaak pijnklachten in de buik. Soms beginnen de pijnklachten rond de navel en zakt de pijn later af naar rechts onder in de buik.

Doordat de ligging van de blinde darm wat kan variëren, kan de pijn ook op een andere plek in de buik voorkomen. Temperatuursverhoging of koorts is mogelijk en soms is er sprake van een verminderde eetlust, misselijkheid of overgeven.

Wat is de oorzaak van een blindedarmontsteking?

Ondanks dat het zo vaak voorkomt, is het niet precies duidelijk hoe een blindedarmontsteking kan ontstaan. Er zijn verschillende theorieën over en er wordt nog altijd wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Dus wordt vervolgd!

Het verloop

De blindedarmontsteking kan soms zeer heftig verlopen. Een buikvliesontsteking kan ontstaan. Dat is een zeer ernstige situatie, die zelfs soms levensbedreigend kan zijn. Omdat de ontsteking een gaatje in de blindedarm kan veroorzaken en daardoor een buikvliesontsteking kan optreden, is het dus verstandig om bij hevige buikpijn met koorts, naar de huisarts te gaan.

Je huisarts of de arts op de spoedpost zal je buik onderzoeken, je temperatuur meten, bloed prikken en een echo laten maken. Bij de meeste patiënten kan hiermee de diagnose gesteld worden. Soms blijft het onduidelijk. Dan wordt er een CT scan van de buik gemaakt.

Indien er een acute blindedarmontsteking is aangetoond, moet er geopereerd worden. Dit wordt tegenwoordig meestal met een kijkoperatie gedaan. Maar ook met een klein sneetje rechts onder in de buik kan de blindedarm goed worden weggehaald. De meeste mensen zijn binnen 36 uur weer thuis! Alleen indien er reeds een gaatje in de blindedarm is gevallen, dan is langer verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk. Meestal wordt dan een aanvullende behandeling met antibiotica gegeven.

Deel dit artikel