Menu Sluiten

Biologisch vs. niet-biologisch: wat is nou echt gezonder?

biologisch eten

Een biologisch geteelde komkommer, tomaat of wortel is echt gezonder dan een niet-biologische, toch?

Veel mensen denken dat biologische voeding veiliger, gezonder, lekkerder en beter voor het milieu en dierenwelzijn is dan reguliere voeding. Maar is dat wel echt zo?

Wat is biologisch nou eigenlijk?
De term geeft de manier aan waarop bepaalde voeding geproduceerd wordt. Biologische voeding wordt met natuurlijke middelen geproduceerd. Kunstmatige toevoegingen en chemicaliën, hormonen, antibiotica en genetische modificatie worden vermeden. Bij het verbouwen van biologische gewassen worden vaak natuurlijke meststoffen gebruikt om de groei van de planten te bevorderen en dieren krijgen geen antibiotica of hormonen. Op de lange termijn goed voor de aardbol, maar op kortere termijn voor je lijf is een ander verhaal.

Grote ‘maar’

Uit meer dan 100 studies is gebleken dat er geen groot verschil is tussen biologisch en niet-biologisch voedsel, met uitzondering van lagere nitraatwaarden bij de biologische gewassen. De onderzoeksresultaten verschillen echter wel, omdat de voedingswaarde afhankelijk is van factoren zoals kwaliteit van de aarde, weersomstandigheden en het moment van oogsten. Zit er dan helemaal geen gif op bio voeding? Jawel. De Europese richtlijnen staan een groot aantal pesticiden toe bij biologische voeding, alleen dan niet chemisch maar natuurlijk. ‘Natuurlijk’ klinkt fijn, maar gif blijft toch gif.
Er is te weinig sterk bewijs om te stellen dat biologische voeding gezonder is dan reguliere voeding. Het is het vaak wel duurder en kan sneller bederven. Daarnaast bevat normale voeding een hoeveelheid gifstoffen die over het algemeen binnen de veiligheidsgrenzen vallen. Bovendien is biologisch voedsel genetisch niet anders dan regulier. Een biologische sinaasappel bevat evenveel vitamine C als een normale.

Nog even dit: biologisch junkfood blijft junkfood. Een biologisch koekje of chipje blijft een koekje of chipje, dus vaak ongezond. De verpakking kan wel zeggen dat het rechtsomgedraaide rietsuiker is, maar ja, suiker is en blijft gewoon suiker.

Voel je je beter als je biologisch eet of zijn klachten daardoor verminderd? Lekker blijven doen. Dit kan er namelijk mee te maken hebben dat je bewuster koopt, kookt én gevarieerd eet. Net zoals bij een #vakervegan dag. Daar is je lijf altijd blij mee.

Met dit en dit recept ben je ook heel gezond bezig.

Recente artikels van Linde Tersteeg (Meer lezen)
Deel dit artikel