Menu Sluiten

Bewezen: snel eten leidt tot meer eten

Een oude bekende regel om te veel eten te voorkomen, is de 20-minuten regel.

De maag zou namelijk na 20 minuten het ‘ik-heb-genoeg-gehad’ signaal afgeven. De snelle schuivers onder ons zouden dus vaak meer eten dan ze nodig hebben. Maar klopt die 20-minuten regel eigenlijk anno nu nog wel?

In 2016 had bijna de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Daarnaast had veertien procent van de Nederlanders ernstig overgewicht (obesitas). Een te hoog lichaamsgewicht is ongewenst, omdat het onder andere samenhangt met een vergroot risico op ziekten en psychosociale problemen. Eén van de belangrijkste behandelmethoden bij overgewicht is dieetadvisering. Daarbij wordt er hoofdzakelijk gekeken naar de samenstelling van het huidige voedingspatroon en een dieetbehandelplan opgesteld, met als doel: afvallen. Toch is het voor veel mensen lastig om op langere termijn dit gewichtsverlies te behouden.

Er komen steeds meer onderzoeksresultaten naar voren waaruit blijkt dat eetsnelheid wél in verband wordt gebracht met overgewicht. In 2014 heeft een aantal onderzoekers een overzicht gemaakt met informatie over eetsnelheid in combinatie met de energie-inname (aantal kilocalorieën) en verzadiging. Uit dit overzicht is met vrij grote zekerheid gebleken dat het verlagen van de eetsnelheid leidt tot een lagere energie-inname, dus minder kilocalorieën en minder gewichtstoename. Interessant weetje: het verlagen van de eetsnelheid had in dit onderzoek geen invloed op de hongergevoelens tijdens de beëindiging van de maaltijd of tweeënhalf tot drie uur later. Met andere woorden: het verlagen van je eetsnelheid helpt bij het verlagen van je energie-inname, zonder dat je er meer of minder honger van krijgt. Daarnaast nemen snelle eters minder slokjes, happen en kauwbewegingen per voedseleenheid dan langzamere eters. Twee experimentele onderzoeken uit 2013 en 2014 concludeerden dat het verhogen van het aantal slokjes, happen en kauwbewegingen leidt tot een lagere energie-inname.

Extra reden dus om de maaltijd met zijn allen (tenzij je alleen woont) aan tafel te eten, de rust hiervoor te nemen en bewust met elkaar -en je maaltje- bezig te zijn.

Recente artikels van Linde Tersteeg (Meer lezen)
Deel dit artikel