Hoe ben jij bevallen? Misschien denk je na deze vraag wel, hoezo… ‘Hoe ben ik bevallen?’!?
Tijdens de bevalling kan het heel fijn zijn om verschillende houdingen aan te nemen. Verloskundigen geven informatie over de verschillende houdingen die een zwangere aan kan nemen tijdens het opvangen van de weeën en de persfase.
Voordelen van een andere houding tijdens de bevalling
- Je kan minder pijn ervaren tijdens het opvangen van de weeën;
- Je kunt vaak langer zonder pijnstilling ;
- De bevalling kan korter duren;
- Doordat je zelf kiest voor een houding, ervaar je meer gevoel van controle;
- De kans op een ‘kunstverlossing’ is kleiner.
Het is niet bij iedereen bekend dat je echt helemaal zelf bepaalt hoe jij wilt bevallen en in welke houding. Het allerbelangrijkste is dat je zelf beslist en of je dan kiest voor een bevalling op de rug of in bad. Het is jouw zwangerschap en jouw bevalling!
Wat je voor de bevalling denkt een fijne houding te vinden, hoeft op het moment suprême niet zo te zijn.
Afgelopen zomer was ik aanwezig bij een bevalling en toen partnerlief eindelijk het bad had staan en gevuld had met warm water, stapte mevrouw er aan de ene kant in om er aan de andere kant net zo hard weer uit te stappen. Het gezicht van de partner sprak boekdelen 😉
Badbevalling
De badbevalling wint terrein. Je hoort er meer over en wellicht ken je ook iemand die in bad is bevallen. Zwangeren kiezen vaker voor een badbevalling vanwege de ontspanning en de warmte kan de ervaring van pijn verzachten. Dat het water je als barende vrouw bij wijze van spreken ‘draagt’ geeft ook een gevoel van ontspanning en het wisselen van houding gaat gemakkelijker.
De badbevalling kan het gehele baringsproces versnellen en de kans op een scheur is kleiner. De meeste baden in de badkamer zijn te klein om in te bevallen. Het opvangen van de weeën kan prima in het eigen bad maar bij de ‘echte’ bevalling is ruimte voor jou als barende prettig en belangrijk. Een bad kan je huren of kopen. Zet het bad voor de bevalling even 1x op en vul het met water. Zo leren jij en jouw partner gelijk hoeveel tijd het kost en ben je goed voorbereid (lees: past de waterslang op de kraan). Overleg even met jouw verloskundigen. Sommige zijn ook fan van een bepaald kinderbadje en dat scheelt enorm in de kosten.
Op de rug bevallen
De meeste vrouwen bevallen nog op de rug, in het ziekenhuis of thuis. Het is misschien biologisch gezien niet de meest logische houding (olifanten bevallen ook niet op hun rug ;-)), maar wanneer je eenmaal ligt tijdens de bevalling, is het soms ook gewoonweg heel fijn om te blijven liggen. De bekkenuitgang is kleiner dan bij een verticale houding en op de rug kan je meer pijn ervaren. Vandaar dat wij adviseren om een andere houding aan te nemen. Maar nog belangrijker is dat jij je als barende vrouw prettig voelt. Niet iedereen vindt het prettig om helemaal bloot op handen en knieën te zitten.
Tijdens het spreekuur besprak ik een bevalplan met een stel. Hun voorkeur ging uit naar een bevalling op de baarkruk. Tijdens het opvangen van de weeën wilde mevrouw graag wandelen en zitten op een bal
Verticale houding bij bevallen
Je kunt verticaal bevallen door in hurkhouding of op de baarkruk te zitten. De meeste verloskundigenpraktijken hebben een baarkruk, dus dat hoeft geen probleem te zijn.
Uit onderzoek naar de verschillen tussen persen in verticale houding en rugligging blijkt dat vrouwen het gemakkelijker vinden om te persen en de uitdrijving als minder pijnlijk ervaren wordt als zij een verticale houding aannemen.
De verticale houding bij bevallen heeft het voordeel dat je niet tegen de zwaartekracht in hoeft te persen, in tegenstelling tot wanneer jij plat op de rug perst. In deze houding wordt de druk op de bekkenbodem een beetje vergroot en wordt de persdrang versterkt. Daarnaast wordt de bekkenuitgang in de hurkhouding 30% groter waardoor de baby meer ruimte heeft om eruit te komen. Ditzelfde geldt voor rechtop bevallen. Je maakt gebruik van de zwaartekracht, de weeën zijn effectiever en er is een betere zuurstoftoevoer naar jouw baby. Veel vrouwen vinden het fijn om samen met iemand te ‘schuifelen’. Op deze manier komt er meer van het bevalhormoon oxytocine vrij.
Ook in een houding op je knieën op bed of op de bank werkt de zwaartekracht mee en vergroot je je bekken. Een ander voordeel van deze houding is dat je tussen de weeën door tussen de kussens kunt zakken om even uit te rusten. In tegenstelling tot hurkend bevallen worden jouw benen ondersteund wanneer je op de baarkruk zit.
- Verloskundige informatie zoeken via Dr. Google? - 22 juli 2019
- 7 tips bij het opstellen van een geboorteplan - 8 juli 2019
- In welke houding ben jij of wil jij bevallen? - 24 april 2019