Categorieën
Medisch

Zó zou je een heftig medicijn als een antidepressivum moeten afbouwen

Succesvolle dertiger

Stel je eens voor: je bent een succesvolle dertiger. Je bent recent verhuisd naar Amsterdam en je vindt het heerlijk om deze nieuwe woonplaats te verkennen. Je leert veel nieuwe leuke mensen kennen maar het lukt je ook je bestaande sociale contacten te onderhouden.

Kortom, het gaat goed met je! Dit is in schril contrast met tien jaar geleden, toen je in een diep dal zat en je zelfs een antidepressivum voorgeschreven kreeg om je weer op de been te helpen. Dit geneesmiddel gebruik je nu, 10 jaar later, nog steeds. Nu het zo goed met je gaat, vraag je je ineens af of je die medicijnen nog wel nodig hebt. Misschien kun je het gebruik van de antidepressiva afbouwen?

Antidepressivum afbouwen?

Bovenstaande betrof een vriendin van mij, zij gebruikte het antidepressivum paroxetine. Een tijdje geleden belde ze mij op. Ze had zich zo goed gevoeld dat ze in overleg met de huisarts had besloten om de paroxetine af te bouwen en te stoppen. Alleen nu was ze van 20 milligram, naar 10 milligram gegaan en was ze in één week tijd veranderd van een sprankelende powervrouw dat voor haar gevoel de hele wereld aan kon, naar een zielig hoopje ellende. Wat als ze ook de 10 milligram zou gaan afbouwen? Dat zag ze eigenlijk helemaal niet zitten!

Halfwaardetijd afbouwen antidepressiva

Dit verhaal aanhorend verbaasde het mij eigenlijk niet. In principe was de gedachtegang van de huisarts om het geneesmiddel af te bouwen goed, maar dit afbouwschema was véél te resoluut. Bijna alle antidepressiva moeten afgebouwd worden, maar de zorgvuldigheid daarvan is per geneesmiddel anders. Dit heeft te maken met de zogeheten halfwaardetijd, de tijd die een geneesmiddel erover doet om uit te werken.

Heeft een medicijn een korte halfwaardetijd, dan betekent dit dat het geneesmiddel heel snel uit het lichaam is. Het gevolg is dat één keertje een tablet vergeten bij sommige mensen al gevolgen kan hebben. Heeft een geneesmiddel een lange halfwaardetijd, dan kun je de volgende dag(en) nog teren op het restant van een eerder innamemoment. Paroxetine is een antidepressivum met een zeer korte halfwaardetijd. Bij dit geneesmiddel is het dus uitermate belangrijk om met hele kleine stappen af te bouwen.

Paroxetine afbouwen

Nu zijn er op de reguliere markt alleen 10 mg, 20 mg of 30 mg tabletten beschikbaar. De 10 mg tabletten kunnen eventueel door midden gebroken worden om stapjes van 5 mg te kunnen maken. Echter, de praktijk wijst uit dat dit toch nog steeds te rigoureus kan zijn. Ik zou dit niet aanbevelen. Een alternatief is bijvoorbeeld het overstappen op de paroxetine drank, hoewel het exact doseren lastig kan zijn. Nog zorgvuldiger afbouwen is mogelijk met tapering strips. Een medicijnrol waarin verdeeld over 28 dagen per dag geleidelijk wordt afgebouwd. Helaas worden de drank en de tapering strips niet vanzelfsprekend vergoed.

De apotheker kan jou meer vertellen over afbouwmethodes en vergoedingen. Het gebruik van een antidepressivum afbouwen is zeker mogelijk, maar doe dit altijd onder begeleiding van huisarts en apotheker.

Deel dit artikel
Mobiele versie afsluiten