Menu Sluiten

Help! Wat te doen bij acne op latere leeftijd

Help! Wat te doen bij acne op latere leeftijd

Altijd een gave gezichtshuid gehad, tot je de 25ste passeerde. Veel vrouwen krijgen hiermee te maken; één op de tien heeft of ontwikkelt op latere leeftijd acne. Enorm balen natuurlijk.

Hoe ontstaan puistjes?

Bij acne is er sprake van een ontstekingsreactie rondom de haar / talgfollikel. De oorzaak is een ingewikkeld proces van factoren. Drie zaken spelen eigenlijk altijd een belangrijke rol: 

  • een verhoogde talgproductie in de talgklier;
  • een verstopte talgklieruitgang (bijvoorbeeld afschilferende huidcellen die zich in de klieren ophopen);
  • en de Propioni Acnes bacterie.

Locatie van de puistjes

Bij acne op latere leeftijd zitten de puistjes op de zijkant van je wangen en je kin: de U-zone. Anders dus dan jeugdpuistjes, want die zitten op het voorhoofd en de neus: de T-zone.

Waarom acne op latere leeftijd

Dat puistjes vooral in de puberteit voorkomen, is omdat hormonen invloed hebben op de talgklieren: die gaan meer talg produceren. Toch kan je ook op latere leeftijd acne hebben of ontwikkelen. Of je het krijgt is voor een deel genetisch bepaald: je huid is meer gevoelig voor hormonen. Maar ook anticonceptie kan de veroorzaker zijn. Zo is de mirena spiraal berucht om de bijwerking van acne.

Heb je naast acne ook haaruitval, een onregelmatige cyclus of onverklaarbare gewichtstoename, dan kan er een hormonale oorzaak zijn. Goed om dit door een gynaecoloog te laten uitzoeken.

En voeding?

Tijdens mijn spreekuur krijg ik vaak de vraag hoe het zit met acne en voeding. Wat zou het handig zijn als een dieet acne als sneeuw voor de zon zou doen verdwijnen. Maar zo simpel is het helaas niet. De meeste mensen in mijn spreekkamer hebben alle mogelijke diëten gevolgd, en helaas zonder resultaat. Ook beweringen die rondgaan over acne en suiker kloppen niet altijd.

Mijn ervaring is dat sommige mensen merken dat hun acne erger wordt na het eten van bijvoorbeeld varkensvlees, chocolade, te veel zuivel of producten met een hoge glycemische index. Maar helaas is het voor deze mensen ook niet zo dat wanneer zij bijvoorbeeld géén chocolade meer eten, er ook helemaal geen puistjes meer zijn. En de meeste personen daarentegen kunnen álles eten zonder last te krijgen van puistjes.

Crèmes tegen acne

Om acne tegen te gaan, zijn er crèmes of gels op basis van benzoylperoxide of salicylzuur. Deze producten werken keratolytisch, dat wil zeggen dat ze een peelend effect hebben. De talgklier raakt dus niet verstopt, de talg kan eruit en dus vormt zich geen mee-eter of puistje.

Hiernaast heeft een huisarts of dermatoloog nog een heel arsenaal aan andere behandelingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld vitamine A (crème en pillen) en antibiotica (crème en pillen). De antibiotica tegen acne werken als ontstekingsremmers en gaan de groei van bacteriën tegen. Een vrij effectief middel om puistjes te verminderen.

Laat je huid met rust!

Besef dat de puistjes die je ziet het topje van de ijsberg zijn: ín je huid gebeurt het allemaal. Dus zit zo min mogelijk aan je gezicht en knijp – hoe moeilijk het ook is – geen puisten uit. Talg druk je dan verder de huid in en zo vererger je ontstekingen.

En wat ik je tot slot ook wil meegeven: kijk op zo’n manier in de spiegel zoals anderen je zien. Want door puisjes van dichtbij te bestuderen, lijken ze écht erger dan ze daadwerkelijk zijn.

Deel dit artikel