Ik mag thuis nooit iets vertellen over aambeien of anussen. Ook mijn vriendinnen willen er niets over horen tijdens een borrel, terwijl ze wel graag stoere verhalen over operaties horen. Bijna niemand praat erover.
Het verbaast me. Ik zie zoveel patiënten met klachten aan de anus. En mensen kunnen er zoveel pijn aan hebben. Oudere mannen, zenuwachtige dametjes, maar ook mooie jonge vrouwen. En vooral ook zwangere vrouwen of vrouwen die een kind gekregen hebben. Of mensen die op vakantie zijn….
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus. Deze zwellichaampjes heeft iedereen en die zorgen ervoor dat de ontlasting niet naar buiten lekt. Net als spataders zijn aambeien voor een deel erfelijk, maar ze kunnen ook worden veroorzaakt – en verholpen – door zaken zoals voeding en toiletgewoonten.
Aambeien ontstaan door een hoge druk rond de anus. De druk kan ontstaan door hard persen, zoals bij de ontlasting, bij een bevalling of door langdurig hoesten. Ze komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.
Kunnen aambeien kwaad?
Aambeien zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf. Als je helderrood bloedverlies hebt aan het toiletpapier en je bent jonger dan 50, maak je dan niet direct zorgen. Wanneer je boven de 50 jaar bent of er darmkanker in je familie voorkomt, is het verstandig om wel direct met je klachten naar de huisarts te gaan.
Wat kun je doen om aambeien te voorkomen?
Om aambeien te voorkomen, moet je veel vezelrijke voeding eten. Granen, groente en fruit én drink veel water. Een echte aanrader is lijnzaad. Dit zorgt ervoor dat er meer water in de darm blijft waardoor de ontlasting soepeler naar buiten kan. Voorkom verstopping van de darm, want de ontlasting komt dan moeizamer omdat deze te hard is. Hierdoor ga je harder persen en ontstaat er te veel druk op de zwellichamen. Je kunt verstopping en aambeien ook voorkomen door veel te bewegen. Tot slot is het heel belangrijk dat je niet te lang op het toilet zit. Leg je iPhone of de krant weg en blijf nooit langer dan 5 minuten zitten.
Wat als ik ze toch al heb?
Dan ben je niet de enige! Tenminste 1 op de 10 inwoners van Nederland heeft ze.
Als je last hebt van bloedverlies bij inwendige aambeien, wordt je verwezen naar een proctologie spreekuur. Vaak worden de aambeien behandeld met een Barron ligatie. Deze methode, ‘elastiekjes schieten’ genoemd, is op dit moment het meest toegepast en kent een hoog succespercentage. Met behulp van een kleine kijker worden de inwendige aambeien opgespoord. Het slijmvlies hierboven wordt opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De aambeien verschrompelen daarna vanzelf. Het effect is vaak na zes weken goed te merken. Als je huidflapjes aan de buitenkant van je anus hebt, die opzwellen na de ontlasting, dan kunnen deze ‘marisken’ met een kleine ingreep worden weg gesneden.
Kortom, een gênante kwaal, die echt je kwaliteit van leven negatief kan beïnvloeden, terwijl het zo goed te behandelen en te voorkomen is. Dus laat je gêne je niet weerhouden en zoek medische hulp als je het nodig hebt. Het is een hele normale aandoening!
- Dit zijn de 3 meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten - 19 december 2019
- Borstkanker: 7 feiten die jij echt moet weten - 25 november 2019
- Een beetje chirurg kan wel tegen een stootje - 30 oktober 2019