Onze dermatoloog drs. Marjolein Leenarts zet alle misverstanden over de zon en zonbescherming voor jou op een rij.
1. Achter glas kun je niet verbranden.
Daar kunnen we kort over zijn: dit klopt niet. Omdat UV-A straling door glas gaat, kun je achter glas bruin worden maar ook verbranden. Dat betekent dus smeren, ook achter dat heerlijke glazen windscherm op het strand.
2. Met factor 50 ben je de hele dag beschermd.
Was het maar zo’n feest. Dermatologen adviseren factor 15 voor dagelijks gebruik en factor 30 voor op vakantie. Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal – factor 30 beschermt 97% en factor 50 maar een procent meer: 98 %. Omdat onderzoek laat zien dat mensen langer in de zon blijven met een factor 50 op – ze denken (ten onrechte) 100 % beschermd te zijn – adviseren dermatologen dus vaak factor 30.
3. Een lekker geurtje hoort er nu eenmaal bij.
Geurstoffen zijn de meest voorkomende oorzaak van allergieën bij cosmeticaproducten te zijn. Ook kan de combinatie van parfum en zon huidverkleuringen veroorzaken.
Kies dus vooral een zonnebrandcrème zonder parfum!
4. Als je je kind insmeert met factor 50 is het goed.
Nee, helaas. De huid van kinderen onder de 12 maanden is echt nog te kwetsbaar: de huid is nog zo dun dat deze extra gevoelig is voor huidschade. Daarom kun je je baby het beste helemaal uit de directe zon houden. Bescherm je baby met parasols, hoedjes en kleding. Zorg dat deze kleding dicht geweven is en de huid goed bedekt. De huid die niet kan bedekt worden, smeer je in met zonnebrandcreme.
5. Te veel zonnebrand is niet goed, je huid wordt er alleen maar vettig van.
Veel mensen smeren juist te zuinig. Je moet 2 milligram per vierkante centimeter huid gesmeerd worden om de aangegeven factor van het product te halen. Dit komt neer op een halve theelepel voor het gezicht en een eetlepel per arm, been of rug.
6. Een wit t-shirt is de beste zonbescherming
Kleding geeft zeker bescherming tegen de zon. Al geeft een wit t-shirt vaak maar een bescherming van factor 5 en als het shirt nat is nog minder. Heb je ook een donker shirt mee, trek die dan aan. Hoeveel bescherming kleding precies geeft, hangt af van de weeftechniek en kleur.
7. Onder een parasol zit je veilig.
Helaas. Een strandparasol houdt ongeveer de helft van de UV-straling tegen, de rest van de straling bereikt gewoon de huid. Ook onder de parasol smeren dus!
8. Waterproof zonnebrand is een must!
Waterproof bestaat niet, elke zonnebrandcreme werkt minder nadat je in het water bent geweest. De term waterresistant wil zeggen dat na 20 minuten watercontact, er nog de helft van de beschermende factor achterblijft. Een factor 30 wordt 15 dus.
- Dagcrème en nachtcrème, wél of géén wereld van verschil? - 10 maart 2020
- Waarom je toch echt zonnebrandcrème moet smeren in de winter - 10 februari 2020
- Wat een nieuwjaarsborrel doet met je huid - 20 januari 2020