Menu Sluiten

Borstkanker: 7 feiten die jij echt moet weten

Borstkanker; 7 dingen die jij echt moet weten

Het is weer oktober, borstkankermaand. Onze expert dr. Mirre de Noo deelt een aantal belangrijke feiten over een van de meest voorkomende ziektes in Nederland, namelijk borstkanker.

1. Eén op de zeven vrouwen ontwikkelt borstkanker

De kans dat een vrouw in Nederland deze ziekte krijgt tijdens haar leven, is ongeveer 13 à 14 procent. Oftewel: één op de zeven vrouwen ontwikkelt tijdens haar leven borstkanker. Lees in deze blog wat jij kan doen, om het te voorkomen.

2. Vrouwen tussen 60 en 70 meeste kans

Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. Ongeveer een kwart is jonger dan 50 jaar. Onder de 30 is borstkanker heel zeldzaam en komt eigenlijk alleen voor bij vrouwen met een familiaire belasting.

3. Risicofactoren leiden niet perse tot borstkanker

Er zijn persoonlijke en omgevingsfactoren die invloed hebben op de kans dat je borstkanker krijgt. Gelukkig is het niet zo, dat iedereen die een bepaalde risicofactor heeft, of bijvoorbeeld pijnlijke borsten hebt, de ziekte ook altijd krijgt.

4. Oorzaak vaak lastig vast te stellen

Omgekeerd is het vaak wel lastig vast te stellen wat de oorzaak is, als je het wel hebt. Het ontstaan van deze vorm van kanker is afhankelijk van meerdere en verschillende risicofactoren. Dit noemt met in de medische wereld dan ook multifactorieel.

5. Kleine minderheid heeft erfelijke aanleg

Slechts 10-15% van de vrouwen die borstkanker krijgt, heeft hier een erfelijke aanleg voor. Dus ondanks sommige verontrustende berichten in de media, is er een grotere kans dat jij geen erfelijke aanleg hiervoor hebt. En je familie dus ook niet.

6. Borstkanker doorgaans goed behandelbaar

De ziekte is over het algemeen goed te behandelen. Volgens de Borstkanker Vereniging Nederland is de 5-jaarsoverleving voor alle vrouwen met deze vorm van kanker gemiddeld 85%. Tien jaar na de diagnose is 76% van alle patiënten in Nederland nog in leven.

7. Overlevingskansen stijgen jaarlijks

De overlevingskans stijgt elk jaar met 1%. Dit komt onder andere doordat vrouwen beter geïnformeerd zijn en eerder naar de huisarts gaan als ze iets verdachts voelen. Maar ook het bevolkingsonderzoek, waar in Nederland alle vrouwen 1 keer in de 2 jaar naar toe mogen tussen hun 50e en 75e levensjaar, speelt een rol. Daarnaast gaan de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de behandeling heel hard. Dus elk decennium groeit het aantal vrouwen dat borstkanker overleeft gestaag! En gelukkig maar!

Meer lezen

Wil je meer artikels lezen zoals de juiste balans vinden na kanker? Lees dan volgende artikels op GZNDenzo:

Deel dit artikel