Categorieën
Lifestyle Medisch

Welke van deze vier ingrediënten smeer jij dagelijks?

Elke dag smeer je wel crème. Maar wát smeer je dan eigenlijk? De kans is groot dat de ingrediëntenlijst begint met ‘aqua’; de meeste huidproducten zijn gemaakt op basis van water. Maar er zijn nog meer ingrediënten die we vaak in huidproducten tegenkomen. Ik neem er vier onder de loep: sheabutter, niacinamide, vaseline en glycerine. Wat doen ze precies voor onze huid?

1. Sheabutter

Wat is het?

Sheaboter, karité, sheabutter: je hebt deze woorden vast wel eens op een verpakking zien langskomen. Sheaboter is een plantaardige boter. De boter wordt gewonnen uit de pitten van de vruchten van de shea- of karitéboom. Deze bomen groeien uitsluitend op de Afrikaanse savanne.

Wat doet het voor de huid?

Sheaboter bevat een enorme hoeveelheid aan verzorgende bestanddelen; veel meer dan andere plantaardige boters of oliën. Hierdoor is dit ingrediënt verzorgend en verzachtend. Ook kan sheaboter huid hydrateren: het ingrediënt kan vocht vasthouden in de huid, waardoor water moeilijker uit de huid kan verdampen.

Sheabutter is daarnaast een ontstekingsremmend ingrediënt. Het helpt de huidbarrière te herstellen. Daarom kan sheaboter goed gebruikt worden bij een rode of geïrriteerde huid, een droge huid of bij eczeem. Tot slot bevat sheabutter vitamine A en E, wat dit ingrediënt een natuurlijk antioxidant maakt. Je kunt je dus voorstellen dat sheabutter in je huidverzorgingsproduct een enorme aanwinst is voor je huidverzorging.

2. Glycerine

Wat is het?

Glycerine is een enorm populair ingrediënt dat veelvuldig in huidproducten wordt gebruikt. Het wordt gewonnen uit plantaardige of dierlijke olie, maar is ook een lichaamseigen stof die zich in de bovenste laag van onze huid, de hoornlaag, bevindt. Als ingrediënt wordt glycerine tot de beste van de ‘humectanten’ beschouwd;  dit zijn ingrediënten die in staat zijn vocht vast te houden en aan te trekken in de huid.

Wat doet het voor de huid?

Glycerine penetreert gemakkelijk door de hoornlaag, waarna het zich kan binden aan water en het vochtverlies uit de huid tegengaat. Een van de unieke eigenschappen van glycerine is dat het een soort waterreservoirs aanmaakt in de bovenste lagen van de huid. Hierdoor is de huid beter bestand tegen uitdroging. Na het smeren van een crème met glycerine, blijft de huid lang gehydrateerd. Deze hydraterende eigenschappen dragen ook bij aan een verbeterde huidbarrière. Daarbij zorgt glycerine ervoor dat een product beter uit te smeren is en verzacht glycerine de huid.

3. Niacinamide

Wat is het?

Niacinamide, beter bekend als vitamine B3, is een parel van een ingrediënt. We krijgen deze vitamine voor een groot deel binnen via onze voeding. Vooral vis en noten bevatten er veel van. Het brede spectrum waarin niacinamide werkzaam is, heeft de cosmetica-industrie geïnspireerd om dit ingrediënt ook in huidverzorging te verwerken. En met succes!

Wat doet het voor de huid?

Niacinamide draagt bij aan het versterken van de huidbarrière en het verminderen van vochtverlies. Het werkt ontstekingsremmend en houdt de talgproductie onder controle. Dit maakt het een geschikt ingrediënt voor de acne– en rosacea-gevoelige huid. Daarbij helpt niacinamide de huid te kalmeren. En ook zijn er aanwijzingen dat niacinamide pigmentvlekken kan verminderen.

Als kers op de taart kan dit ingrediënt de huid helpen beschermen tegen zonschade. Een crème met niacinamide vervangt een zonnefactor natuurlijk níét, maar het kan wel ondersteunend werken. Tot slot is niacinamide een antioxidant, wat betekent dat het het vermogen heeft om vrije radicalen (bijvoorbeeld veroorzaakt door zonlicht of rook) weg te vangen. Als je het over multitasking hebt, spant dit ingrediënt dus echt de kroon!

4. Vaseline

Wat is het?

Vaseline wordt in erg veel cosmetische producten verwerkt, regelmatig ook als opzichzelfstaand cosmetisch product. Het is een stof die afkomstig is van petroleum, wat een oliesoort is.

Wat doet het voor de huid?

Wereldwijd zijn dermatologen dol op dit ingrediënt. Vaseline heeft namelijk een occlusieve werking; dit betekent dat het een laagje over de huid legt, waardoor vocht minder uit de huid kan verdwijnen. Dit helpt ontzettend goed om een beschadigde huidbarrière te verbeteren. Het fijne van vaseline is dat het erg stabiel is en daarom bijna nooit een allergische reactie veroorzaakt. Dus ook super geschikt voor de meest gevoelige huidtypes. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, sluit vaseline de huid helemaal niet volledig af! Als dit zo zou zijn, zou de huidbarrière niet in staat zijn om te herstellen, terwijl dit juist hetgeen is waar vaseline van toegevoegde waarde voor is. Verschillende studies hebben dit aangetoond en het is dus een echte fabel.

Eén van deze vier ingrediënten in jouw huidproduct?

Zie je een van deze vier ingrediënten op de ingrediëntenlijst staan van jouw crème? Dan heb je een fijn product te pakken. Van deze ingrediënten is namelijk wetenschappelijk onomstotelijk bewezen dat je huid er baat bij heeft. Natuurlijk is het daarnaast wél belangrijk dat het huidproduct geen allergenen bevat, zoals parfum. Daarmee gaan de positieve eigenschappen van de crème meteen verloren.

Natuurlijk zijn er naast de genoemde ingrediënten nog meer ingrediënten die positief zijn voor je huid. Vitamine E, vitamine C en ureum bijvoorbeeld – en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn advies als het om crèmes gaat? Laat je in de winkel nooit leiden door prijzen of claims, maar altijd door de ingrediëntenlijst!

Deel dit artikel