Menu Sluiten

Wat zijn de trends in life & fashion – Spring Summer 2019

trends 2019 fashion

Wil je weten wat deze lente en zomer per se in de kast moet hangen om fashionable voor de dag te komen? Lees vooral verder, want dat laten we je zeker weten in deze blog. Maar net zo interessant vinden wij het om je een inkijkje te geven in hoe trends ontstaan en hoe het leven van alle dag iedere fashion designer beïnvloedt. 

Nieuwe collectie

Onze collectie kopen we zelf in. Elk label kiezen we persoonlijk uit en daarvan alleen de items die ons het meest aanspreken. Dat is behoorlijk puzzelen, kunnen we je vertellen. Lidewij Edelkoort is daarbij een van onze rotsen in de branding. Zij is een wereldwijd toonaangevende voorspeller en onderzoeker van nieuwe trends. Wat ze ongelofelijk goed kan, is de tijdsgeest duiden en dat vertalen in fashion en trends. Zij kijkt naar de economie, natuur, politiek, reist de hele wereld over, pikt signalen op en daaruit schept zij verbanden. Dat doet ze heel inspirerend. Haar trendvoorspellingen worden gevolgd van New York tot Milaan en van Londen tot Tokyo. 

De voorspellingen van Lidewij gaan zo’n anderhalf jaar vooruit. In november 2017 deed ze haar forecast voor spring summer 2019 en wij waren bij haar halfjaarlijkse seminar in Amsterdam. 

Female power

Wat Lidewij betreft is er één woord dat het komende fashionseizoen omschrijft: godesses. Wat een gaaf thema vinden we dat. De rol van vrouwen verschuift. Kijk maar naar het feit dat er inmiddels meer vrouwen dan mannen studeren, salarissen steeds meer naar elkaar toe schuiven, #metoo…

In plaats van op zoek te gaan naar hun prince charming (die volgens Lidewij toch al niet meer bestaat), nemen vrouwen zelf de verantwoordelijkheid. Ze bundelen hun krachten en strijden samen tegen het laatste restje onrecht en vooroordelen in de maatschappij. Met elkaar, in plaats van tegen elkaar. 

Vrouwen hoeven zich steeds minder te bewijzen en daardoor ontstaat er ruimte om op onderzoek uit te gaan. Wie ben jij als vrouw, wie zijn jouw innerlijke godinnen? De standaardnormen volgen we steeds minder. Als jij jezelf als vrouw de ruimte geeft, maak je ook ruimte voor andere vrouwen om hetzelfde te doen. Een mooi inzicht vinden we.

Terug naar de oudheid

Waar designers zich de laatste jaren vooral lieten inspireren door eerdere decennia, gaan ze nu veel verder terug. We omhelzen oude wijsheid en schoonheid. Dat zie je terug in Indiaanse elementen. Maar ook de Griekse godinnen zijn belangrijk. Veel labels hebben lange vloeiende jurken, tunieken en rokken in hun collectie, die bewegingsvrijheid toestaan in plaats van beperken. Traditionele ambachtelijkheid hoort daar echt bij, in ontwerp én in uitvoering. We worden erg blij van de bijzondere ontwerpen, het prachtige borduurwerk en de luxueuze en elegant gemaakte stoffen die we overal tegenkwamen. 

Nature spirits

Kijk je nog verder terug, naar de bron, dan kom je uit bij moeder aarde met haar ronde, rijpe vormen en warme kleuren. Daar horen natuurlijke stoffen bij als katoen, linnen en zacht suède. De natuur zien we ook terug in heel mooi uitgewerkte safari-thema’s met panter- en slangenprints, camels en woestijnkleuren. 

Vrede en vrolijkheid

Ook wit en transparant zijn kenmerkend voor deze lente en zomer. Het staat voor vrede en onschuld, als tegenbeweging op het extremisme en de agressieve politiek van bijvoorbeeld Trump en Poetin. We hebben geen zin in die zwaarte, er is juist behoefte aan wat vrolijkheid en positiviteit. Dat zie je in de heldere kleuren die veel labels terug laten komen in hun collecties. 

In een notendop is dit wat je nu in onze winkel tegenkomt. Mooie, zacht vallende tuniekjes en pantalons, zwierige jurken, prachtige laarsjes in slangenprint, elegante witte en transparante stoffen, bijzondere borduursels… Wij zijn erg enthousiast! 

Deel dit artikel