Menu Sluiten

De beste tips om deze winter helemaal ‘hygge’ te zijn

In Denemarken is het fenomeen hygge het antwoord op deze onzekere tijd.

Hygge (spreek uit ‘hue-ge’) is volgens de Denen onmogelijk te vertalen, toch komt het Nederlandse begrip ‘gezelligheid’ redelijk dicht in de buurt. Net als het Nederlandse gezelligheid heeft hygge te maken met gezelschap, een sfeer, knusheid of een interieur. Vaak ook zorgen eten en drinken voor hygge, en ik denk dat we moeten denken aan in verbinding met anderen leven, warmte en geborgenheid.

Juist in deze tijd van aanslagen, krachtige tornado’s en enge mannen aan de macht, is het belangrijk om vertrouwen uit te oefenen en realistisch te blijven. Te vaak worden we meegesleurd door de nieuwsberichten en het lijkt wel of het nieuws van de dag moet shockeren, anders is het geen nieuws. Als tegenbeweging kruipen we weer het liefst bij elkaar en zoeken we de warmte van vroeger op, toen alles nog gewoon was. Het kan ook niet de bedoeling zijn om zorgen te maken en te leven tussen vrees en hoop, dat is voor geen mens goed. Hoe we dat het beste kunnen doen? Door weer terug naar de basis te gaan, meditatie, gezellig thuis maken, lief voor anderen zijn, hechte relaties op te bouwen met je dierbaren, een keer extra iemand bellen, gezond eten en ontspannen. Verbinding is het sleutelwoord in deze onzekere tijden. Zeker nu veel gezinsleden tijd los van elkaar door brengen (denk aan telefoon en een eigen wereldje creëren) is de behoefte aan nostalgie des te grootte. En hoe bereiken we dat?

Tips om hyggelig te leven

Het is een manier van leven, hygge gaat over vriendschap, warmte en gezelligheid. De Denen steken altijd een kaarsje aan en overal zie je lantarens op de stoep staan, een uitnodigend gebaar van ‘kom maar binnen’. Samen koken, samen eten, uitgebreid tafelen zoals dat vroeger gedaan werd, is nu in het weekend belangrijk. Maar ook tijd voor een wandeling, naar de bioboer appels plukken, moestuin verzorgen, kussens breien, een boek bij een knapperend haardvuur, rustgevend muziekje of een meditatie. In deze steeds snellere maatschappij hebben mensen behoefte aan hygge. Technologie, social media en de drang naar perfectie en efficiëntie verdringen het warme, knusse gevoel. Waarschijnlijk herken je het wel en jaag je zelf ook door de week heen en kom je het weekend nauwelijks tot rust. Wordt het niet eens tijd nu de herfstblaadjes van de bomen vallen om thuis ook hygge naar binnen te halen?

Verwelkom het heerlijke hygge gevoel – de Denen zijn niet voor niets al jaren het gelukkigste volkje op aarde! Hier geef ik je wat schrijfoefeningen om hygge in jouw leven te integreren.

Wat betekent hygge voor jou?

Wat vind je zelf belangrijk om hygge in je leven te brengen?

En hoe ga je dat doen?

Hoe vaak wil je dat doen?

Hoe wil je dat warme, gezellige hygge gevoel in je leven integreren?

Wat houdt jou nog misschien van de warmte, gezelligheid en verbondenheid af?

Wat ga je daar aan doen?

Hoe creëer je rust? In je hoofd en in je huis?

Welke hygge momenten kijk je nu al naar uit?

En wist je dat Yvonne Jaspers nieuwe boek De Keukentafel van het Noorden vol lekkere hygge recepten er is? En kijk ook eens op de blog van hellohygge met decoratietips, rituelen en recepten: misschien wel eens leuk om te proberen!

Een voorbeeldje:

There’s nowhere I’d rather be ❄️ #home

Een bericht gedeeld door JULIA LUNDIN (@julialundinblog) op

Recente artikels van Esther Kreukniet (Meer lezen)
Deel dit artikel