Menu Sluiten

Tien tips om te starten met lopen

starten met lopen

Je hebt jezelf voorgenomen om gezonder te leven. Omdat je graag buiten bent, is lopen of wandelen een goede optie. Een stukje lopen is niet alleen heel gezond, het verbetert ook de conditie en je kunt het overal doen! Bijvoorbeeld ergens in de buurt of juist in de natuur. Wil je starten met lopen?

Wij hebben de belangrijkste tips op een rijtje gezet, zodat je binnen mum van tijd in de buitenlucht staat!

1.     Een goede uitrusting om te starten met lopen

Omdat je tijdens het lopen fysiek bezig bent, is het belangrijk dat het lichaam vrij kan bewegen, zonder dat je geïrriteerd wordt door schurende kledingstukken of knellende schoenen. Als je buiten bent, wil je lekker kunnen bewegen! Niet keer op keer je kleding fatsoeneren, toch? Denk daarom aan comfortabele sportkleding.

2.     Kies voor hardloopschoenen

Wil je een goede start maken? Dan zijn hardloopschoenen precies wat je nodig hebt! Een goed paar hardloopschoenen is een slimme investering. Kijk niet op een euro en laat via gespecialiseerde winkels je voeten scannen om de ideale loopschoen te bepalen. Zo vermijd je blessures en kan je veilig en comfortabel blijven hardlopen.

3.     Zet doelen voor jezelf

Als je de nodige voorbereiding hebt getroffen, kan je eindelijk beginnen! Toch is het wel slim om eerst doelen voor jezelf te stellen. Zo blijf je niet alleen gemotiveerd maar kan je gelijk jouw persoonlijke voortgang bijhouden! Persoonlijke doelen kunnen overigens voor iedereen verschillend zijn. Voorbeelden zijn; 15 minuten lopen, 2.0 kilometer lopen, een gemiddelde van 10 km per uur.

4.     Elkaar motiveren; samen lopen

Samen bewegen is altijd leuker dan alleen. Bovendien kan je elkaar telkens motiveren wanneer je misschien iets te ambitieuze doelen hebt gesteld. Kortom, met een partner of hardloopmaatje blijf je enthousiast en zul je het beste uit jezelf halen!

5.     Lopen een gewoonte maken

Als je start met lopen, blijf je voornamelijk de eerste weken enthousiast en gemotiveerd. Toch bestaat de kans dat je, na verloop van tijd, uitstel gedrag gaat vertonen. Misschien zeg je: ‘Vandaag even niet hoor! Ik haal het morgen weer in!’ Dit soort gedrag is makkelijk te voorkomen. Kies één of twee vaste dagen uit, zodat je met regelmaat kunt lopen.

6.     Kies jouw route

Natuurlijk wil je lekker kunnen genieten van het (hard)lopen. Kies daarom voor een leuke en uitdagende looproute, die goed past bij jouw persoonlijke doelen. Je loopt immers een stuk comfortabeler op bekend terrein. Een tip voor natuurliefhebbers: Pak de fiets naar een natuurgebied bij jou in de buurt. Zo heb je gelijk een goede warming-up.

7.     Luister naar je lichaam

Het is natuurlijk heel goed om enthousiast te beginnen met lopen. Toch is het belangrijk om tijdens de inspanning, goed te luisteren naar het lichaam. Niet iedereen kan gelijk een hele marathon lopen, daarvoor moet je eerst trainen. Als je uitgeput bent, doe dan even wat rustiger aan. Je kunt het tempo later weer oppakken.

8.     Nuttige accessoires gebruiken

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om jouw voortgang tijdens het lopen bij te houden. Denk aan nuttige sport-apps of een sporthorloge. Ook muziek kan lopen een stuk aangenamer maken. Zorg er altijd voor dat de accessoires je niet hindert tijdens het lopen.

9.     Planning volgens een trainingsschema

Vind jij persoonlijke groei het belangrijkste? Maak dan gebruik van een trainingsschema. Zo kan je heel gemakkelijk bijhouden hoe je gepresteerd hebt. Een trainingsschema maakt inzichtelijk welke doelen je al hebt behaald en daarnaast kan je deze planning telkens aanvullen met nieuwe doelen!

10. Starten = starten

Zoals je bij tip 5 hebt kunnen zien, is het verstandig om van (hard)lopen een gewoonte te maken. Blijft dit lastig voor jou? Er is geen betere dag om te beginnen dan vandaag! Wanneer je eenmaal bent begonnen, is de moeilijkste stap al gezet!

Bron: marathon-training.be.

Meer lezen

Wil je starten met lopen? Lees misschien dan ook deze artikels:

Deel dit artikel