Menu Sluiten

Stop met diëten en kies voor een lifestyle

dieet

Uit onderzoek blijkt dat 54% van de vrouwen op dieet is en graag wil afvallen. En dit zijn dan alleen de aantallen van de vrouwen die nu op dieet zijn, niet eens wie in het verleden een dieet hebben gevolgd.

Ik ben me hier verder in gaan verdiepen. Want waarom zijn we eigenlijk op dieet en wat verwachten we van een dieet?

De meeste mensen willen zo snel mogelijk hun doel behalen. Dus als we graag 5 kilo willen afvallen, willen we dit het liefst het eind van de maand behaald hebben. Als je dit gaat googlen dan kom je zo bij allemaal diëten die jou beloven dit te gaan halen. Om een voorbeeld te geven: de maaltijdvervangers. We vervangen onze maaltijden door repen of een shake. Resultaat: de kilo’s vlieger eraf. Maar we denken er alleen niet over na wat er gebeurt als we hier weer mee stoppen.

Dus we beginnen vol goede zin aan een nieuw dieet om er vervolgens toch achter te komen dat het volhouden ervan eigenlijk niet haalbaar is. Want bijna niemand kan de rest van zijn leven op maaltijdshakes leven.

Daarom wil ik je adviseren om – als je nu met een dieet bezig bent – daar mee te stoppen. Want diëten zijn een tijdelijke oplossing. Iedereen kan een paar weken eten volgens een bepaald eetschema, maar dit ook volhouden op de lange termijn is vaak heel lastig. We eten namelijk vaak volgens vaste gewoontes. Gewoontes die ons van kleins af aan zijn aangeleerd. Dit zit zo in ons systeem dat het heel lastig is om dit te veranderen. Het is zeker haalbaar maar dan wel met een realistisch doel en de juiste begeleiding. Want als ik jou vertel dat je nooit meer een taartje, borrel, snoepje, chips of koekje mag gaat het bij voorbaat al niet lukken.

Daarom adviseer ik je te leven volgend de 80/20 regel. Dit betekend dat je voor 80% gezond eet en voor 20% waar je zin in hebt. Zo kan je naast gezond eten ook elke week genieten van wat lekkers. Doordat je dit wel kunt volhouden zal je merken dat je afvalt en dit gewichtsverlies ook kunt behouden.

Dus mijn tip is: stop met diëten en investeer in het ontwikkelen van jouw eigen 80/20 lifestyle.

Meer lezen

Latest posts by Marloes Jobse (see all)
Deel dit artikel