Menu Sluiten

Kan jij je rimpels wegsmeren?

rimpels smeren

De huid en rimpels

Rimpels, fijne lijntjes, hangende oogleden… Met de jaren veroudert de huid. Hoe ouder je wordt, hoe meer rimpels je krijgt. Ook wordt de huid slapper en fragieler. En je kunt vlekjes, wratjes en plekjes krijgen die er eerder nooit zaten. Het proces van huidveroudering is natuurlijk. Maar soms gaat het sneller door externe factoren.

Dat de huid slapper en fragieler wordt, is te verklaren doordat de huid elastinevezels verliest en minder elastisch wordt. Ook produceren de talgklieren minder huidlipiden, met als resultaat een droge huid. Een hele droge huid noemen we ook wel een craquelé huid. De huid heeft dan ‘scheurtjes’, net zoals je ziet bij verf op oude schilderijen. Soms springt de craquelé huid vanzelf open. Tot slot kun je storende plekjes, vlekjes en wratjes op de handen, armen en het gezicht krijgen. Gelukkig zijn deze meestal onschuldig.

De boosdoeners voor huidveroudering

Sommige externe factoren zorgen voor een snellere huidveroudering. De twee grootste boosdoeners: zon en roken. Roken zorgt voor een slechtere doorbloeding van de huid waardoor deze sneller zijn stevigheid en elasticiteit verliest. Dit zorgt ervoor dat die rimpels eerder tevoorschijn komen.

Zonlicht bestaat uit UVA-, UVB- en UVC-straling. Vroeger dacht men dat UVA niet schadelijk was, maar nu weten we wel beter. Want veel blootstelling aan UVA zorgt voor zonverbranding én een verhoogde kans op huidkanker. En last but not least: UVA is verantwoordelijk voor huidveroudering. UV-bescherming is dus belangrijk voor iedereen die de huid wil beschermen tegen huidveroudering en zonneschade.

Rimpels wegsmeren?

Het liefst brengen we natuurlijk een crème aan die huidveroudering kan voorkomen. Maar als je hoopt je rimpels weg te smeren, dan kom je bedrogen uit. Het is echt onzin om tientallen euro’s te betalen voor een dagcrème. Een dagcrème met factor (of een zonnebrandcrème) daarentegen is wél zinvol. 

SPF is de beste anti-aging

De beste antirimpelcrème is zonnebrandcrème. Voor mensen die het dus belangrijk vinden om huidveroudering te voorkomen, is dagelijkse zonbescherming echt een must. Want je kunt rimpels voorkomen door je te beschermen tegen de zon. SPF is de beste anti-aging! En door je huid dagelijks te beschermen tegen de zon, voorkom je meteen pigmentvlekken.

Maar los van je huid jong houden, is er ook de huidkankerkwestie. Een op de vijf Nederlanders krijgt huidkanker en de meeste vormen van huidkanker zijn zongerelateerd. Zonbescherming kan dit grotendeels voorkomen. Massaal dus zonnebrandcrème smeren of aan de dagcrème met factor! Bedenk je wel dat één keer smeren niet voldoende is voor de hele dag, al is het wel een goed begin.

Weg met die sigaret en zonnebrandcrème in je tas!

Dus wil je huidveroudering zoveel mogelijk tegengaan? Smeer dagelijks een SPF en leg de sigaretten aan de kant! 

Deel dit artikel