Categorieën
Lifestyle Medisch

Pukkelschaamte of #acnepositivity? De schokkende resultaten van onderzoek naar acne

Ruim een kwart zegt iemand met puistjes liever geen zoen te geven. Dit blijkt uit onderzoek dat ik als dermatoloog deed onder 1028 respondenten. Schokkende resultaten! Acne is immers een van de meest voorkomende huidaandoeningen, met maar liefst 85% van de bevolking tussen 12 en 24 jaar die er last van heeft. Je zou dan ook een zekere acceptatie en tolerantie verwachten.

Amerikaans onderzoek naar acne

In Amerika werd hier ook al eens onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek liet zien dat 41% van de respondenten niet graag in het openbaar gezien wordt met iemand met acne, 44% wil iemand met acne liever niet aanraken, bijna 20% sluit patiënten uit voor sociale events en 14.3% zou iemand met heftige puistjes geen baan geven.

Ik hoopte met mijn onderzoek een andere tendens te ontdekken. Zeker ook door de BodyPositivity beweging, die sinds 2012 weer zijn opmars maakt met modellen die hun striae en puistjes gewoon laten zien. Ik verwachtte dat de Nederlander minder intolerant zou reageren op acne-patiënten. Maar, helaas…

Wat is de oorzaak van acne?

Bij acne is er sprake van een ontstekingsreactie rondom het haar/ talgkliercomplex. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Als eerste is er een verhoogde talgproductie. Daarnaast is de uitgang van de talgklier verstopt door afschilferende huidcellen. Hierdoor kan de talg niet goed uit de talgklier waardoor het zich ophoopt. Tot slot kan ook de aanwezigheid van de Propioni Acnes bacterie voor een ontsteking zorgen.

Wat ik hiermee wil benadrukken: acne wordt dus door aanleg veroorzaakt en door veranderingen in de huid zelf – maar is absoluut niét besmettelijk. Graag help ik dus voor eens en altijd een omvangrijke mythe de wereld uit: pus uit een puist is niet besmettelijk. Je krijgt er geen (nieuwe) pukkels door en je kunt iemand met pukkels zonder problemen een zoen geven!

Psychosociale effecten acne

Iets wat ik als dermatoloog dagelijks in mijn praktijk terugzie, is dat acne een enorme impact kan hebben. Het leidt bij veel patiënten tot schaamte en soms zelfs tot depressieve gevoelens.

Uit eerder Amerikaans onderzoek is al gebleken dat patiënten niet altijd kunnen rekenen op steun uit hun omgeving. Maar liefst 41% van de respondenten voelt zich oncomfortabel in het bijzijn van iemand met puistjes in het openbaar en 44.6% wil iemand met heftige puistjes liever niet aanraken. Ook in dit onderzoek dacht de helft van de mensen dat acne besmettelijk was.

Dermatoloog Marjolein Leenarts: “Pus uit een puist niet besmettelijk”

Met de gegevens uit zowel mijn onderzoek als het Amerikaanse onderzoek in het achterhoofd, is het dan ook niet heel gek dat men het hebben van acne als zeer belastend ervaart. Zowel de Nederlandse Huisartsen Vereniging (NVH) als de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) beschrijven dat psychologische begeleiding een bijdrage kan leveren wanneer acne zorgt voor negatieve gevoelens.

Pukkelschaamte of #acnepositivity?

Gelukkig komen er steeds meer rolmodellen die met #skinpositivity allerlei huidproblemen bespreekbaar maken. Skin positivity is vooral vorig jaar erg populair geworden op social media. Men wilde niet meer alleen maar perfecte gezichten zien met gladde huidjes maar juist ook die kant waar je misschien minder trots op bent.

Waar men eerst acne probeerde te verbergen door filters en Photoshop, zie je nu veel vaker dat vrouwen onbewerkte foto’s laten zien. Zo was blogger Em Ford met haar Instagram Mypaleskin een van de eersten die haar ware huid durfde te laten zien. En met 864.000 volgers is zij zeker een voorbeeld voor anderen!

Acceptatie en respect

Het doel is dan ook niet perse dolgelukkig te zijn met acne of acnelittekens, maar wel het accepteren en vooral respecteren. Het zou mooi zijn, én het wordt de hoogste tijd, als ik bij een volgend onderzoek mag concluderen dat acne patiënten minder negatieve gevoelens en een bredere maatschappelijke acceptatie ervaren.

Vooralsnog zijn #acneproblems (300k) en #acnetreatment (650k) populairder, maar wellicht maakt #acnepositivity (ruim 16k berichten) een inhaalslag!

Deel dit artikel