Menu Sluiten

Waarom het zo’n goed idee is om planten in huis te hebben

Waarom het zo'n goed idee is om planten in huis te hebben

We kunnen er niet meer omheen: planten zijn hot. Niet alleen thuis, maar ook in horeca en winkels lopen we letterlijk tegen de planten aan. Alles lijkt groen te zijn. Sla je een woonblad open, lijkt het alsof ieder interieur zijn eigen groene hoekje heeft. Zelf doe ik er ook maar al te graag aan mee. Er prijkt sindskort zelfs een ‘Olifantsoor’ in onze badkamer. Waarom is het een goed idee om planten in huis te hebben?

De kleur groen

Iedere kleur heeft zijn eigen psychologische achtergrond. Interessant, omdat je je hier vaak niet bewust van bent. Toch hebben kleuren invloed op hoe we ons voelen en gedragen. Groen is het oersymbool van nieuw leven, gezondheid, rust en verbinding. Het geeft een gevoel van thuiskomen en brengt balans in onze emoties. Deze kleur is dus optimaal om veel in huis te hebben.

Back to nature

In een steeds drukker wordende samenleving lijken we meer behoefte te hebben aan rust. Dit wordt onder andere veroorzaakt door verstedelijking en het feit dat we steeds dichter op elkaar gaan wonen. De natuur lijkt het uitgesproken middel om ons hoofd leeg te maken. Een wandeling in het bos doet wonderen. Hoe komt dat? Is het de geur, de stilte, de kleuren?
‘Urban Jungle’ is een term die je vaker hoort. Door planten toe te voegen aan je interieur haal je letterlijk de natuur naar binnen. De grens tussen buiten en binnen lijkt te vervagen. We creëren zo een stukje rust in ons hectische bestaan.

Planten zuiveren de lucht

Onlangs viel mijn oog op planten met een ‘Air so pure’ label. Op zich vrij logisch, immers voorzien planten en bomen ons van zuurstof. Maar wist je dat er ook planten bestaan die beschikken over een extra portie van deze eigenschap? Fijn om bijvoorbeeld in je slaapkamer te plaatsen. Dit kan zelfs een goede nachtrust bevorderen. Frisse lucht en extra zuurstof in huis; klinkt goed nietwaar?

Zomers gevoel

Zodra we op een idyllisch strand vanaf ons bedje tegen een palmboom aankijken denken we ‘Vakantie is aan’. Waarom dan niet zo’n tropische vriend in huis halen? Juist in de koude grijze wintermaanden fleurt je huis enorm op van een paar mooie exotische planten. Zo krijg je instant een beetje dat vakantiegevoel terug, gewoon vanaf de bank.

Planten als decoratie

Last but not least… planten staan nou eenmaal zeer gezellig. Een eenvoudige manier om jouw huis aan te kleden. Voor ieder type interieur is er wel een leuk exemplaar te vinden. Zet wat kleine plantjes bij elkaar, hang er één in een lege hoek of ga juist voor een grote eyecatcher. Kies vooral voor een soort plant dat past bij jouw woonstijl. Niet geheel onbelangrijk: check ook even de mate van verzorging die ze nodig hebben.Recente artikels van Wendy Bloemendal (Meer lezen)
Deel dit artikel