Menu Sluiten

Gezond bruin met een zelfbruiner, kan dat?

zelfbruiner GZNDenzo

Uren in de zon of onder de zonnebank voor een bruin kleurtje; het is onverstandig. Maar met de zomer in de aantocht wil je misschien tóch graag een kleurtje. Is een zelfbruiner dan een goed idee? Hoe werkt zelfbruiner? En is het gevaarlijk om dit te smeren? 

Zo werkt een zelfbruiner

Het bruine kleurtje dat een zelfbruiner veroorzaakt komt niet direct uit de fles. Misschien is het je al opgevallen dat de crème in veel gevallen gewoon crèmekleurig is. De werking zit hem namelijk in de werkzame stof DHA (dihydroxyacetone). Dit is een kunstmatige suiker die in zelfbruiners zit. DHA reageert met de eiwitten in de bovenste laag van de huid, die bestaat uit dode huidcellen. Het resultaat van deze reactie is een bruine kleur.

De reactie is meestal al na één uur zichtbaar, maar gaat door tot 8-24 uur na aanbrengen. De uiteindelijke kleur is afhankelijk van de concentratie DHA; hoe meer DHA, hoe donkerder het resultaat.

Zelfbruiner: altijd veiliger dan verkleuren door de zon

Het stofje DHA zorgt er dus voor dat je verkleurt. Er zijn mensen die twijfelen aan de veiligheid van dit ingrediënt. Maar één ding is zeker: zelfbruiner is áltijd veiliger dan verkleuring door de zon of zonnebank. UV-straling vergroot de kans op huidkanker en beschadigt de huid, terwijl rond DHA geen enkele wetenschappelijk bewezen gevaren bekend zijn.

Wil je een kleurtje, dan is het dus veiliger om zelfbruiner te gebruiken dan in de zon te bakken!

Maar eerst: testen!

Test een zelfbruiner altijd op een klein stukje huid, voordat je meteen enthousiast je hele lichaam insmeert; bijvoorbeeld achter je oor of aan de binnenkant van je bovenarm. Je weet immers niet hoeveel procent DHA voor jouw huidtype geschikt is. Mijn advies is dan ook om altijd naar de ingrediënten en het percentage DHA te kijken; hoe bleker de huid, hoe lager het percentage DHA zou moeten zijn (en hoe lager het op de ingrediëntenlijst zou moeten staan).

Maar test een zelfbruiner ook vanwege de kans op een allergische reactie op een van de bestanddelen van een zelfbruinende crème. Omdat de ingrediënten van zelfbruiners niet zo lekker ruiken, zit er vaak parfum in verwerkt. Ook zou je kunnen reageren op de alcohol die vaak in zelfbruiners zit.

Het beste resultaat

En dan het aanbrengen. Dat doe je het liefst zorgvuldig, omdat je anders niet gelijkmatig een kleurtje hebt. Voordat je een zelfbruiner aanbrengt, is het handig om je huid te scrubben. Vergeet dan vooral de dikke, drogere huid op de ellebogen, knieën, polsen en enkels niet. Zo voorkom je dat op deze plekken er teveel reactie ontstaat en dus een té bruine kleur. Gebruik geen olie als je zelfbruiners gebruikt, want DHA lost op in olie.

Als je nog niet zo ervaren bent, ga dan voor een crème met kleurstof zodat je ziet waar je geweest bent. Deze kleur trekt weer weg en helpt je een egale bruine kleur te creëren.
Als je wel al heel goed met zelfbruiners overweg kunt, zou je ook een spray kunnen kiezen.

In ieder geval is het raadzaam je handen goed te wassen na het aanbrengen of een handschoen te gebruiken. De meeste crèmes moeten een paar uur intrekken en geven tijdens die periode af. Lees hiervoor de bijsluiter en wees niet al te eigenwijs… (op hoge temperatuur was je schijnbaar de vlekken er weer uit maar dat is natuurlijk niet voor al je kleding goed!)

Zelfbruiners en laseren gaan niet goed samen
Gebruik geen zelfbruiner tijdens een laserbehandeling. Laserlicht reageert namelijk op de kleur van je haartjes. Als je huid donkerder is gemaakt door zelfbruiners, trekt dit extra licht van de laser aan. Hierdoor wordt er meer laser-energie geabsorbeerd door de opperhuid in plaats van in de basis van het haarzakje. Dit veroorzaakt een verhoogd risico op blaren en verbranding.

Zelfbruiner is geen zonnebrandcrème!
Ga je dit voorjaar aan de slag met zelfbruiner, realiseer je dan dat zelfbruiner geen zonnebrandcrème is. Sommige zelfbruiners hebben dan wel een SPF (factor), maar deze zou je dan elke paar uur opnieuw moeten aanbrengen waarmee je veel te veel zelfbruiner gaat smeren. Veel beter is het om je huid gewoon met zonnebrandcrème SPF30 in te smeren en dit regelmatig te herhalen.

Mijn advies rondom zelfbruiners

Liever smeer je geen producten met irriterende ingrediënten zoals parfum op je huid en liefst blijf je sowieso uit de zon. Zelfbruiners bieden dus een prima alternatief voor een bruin kleurtje, zolang je ze gebruikt in combinatie met goede zonbescherming met SPF30, huidverzorging en aftersun met antioxidanten.

En die mensen met een écht gevoelig huidje? Probeer de crème eerst op een klein stukje huid en gebruik hem alleen bij hoge uitzondering (een huwelijk in maart…), zodat je geen verdere contactallergieën opbouwt.

Deel dit artikel