Menu Sluiten

De supermarktsafari: gezonde voeding kopen in de supermarkt

voeding kopen in supermarkt

Iedereen doet het….boodschappen doen. Of je het nu leuk vindt of niet er moet toch eten in huis gehaald worden. Vaak kiezen we voor dezelfde supermarkt omdat we precies weten waar alles staat en we dit wel zo makkelijk vinden.

De meeste supermarkten beginnen bij binnenkomst met groente en fruit. Dit is een lekker begin. Gezonde producten als eerst en genoeg keuze. Maar naarmate we verder gaan des te meer troep we tegenkomen. Ik noem het bewust troep omdat deze producten puur vulling zijn en geen voeding voor je lichaam.

Van een aantal producten zijn we meestal wel op de hoogte dat ze niet zo gezond zijn. Denk hierbij aan chips, snoep, koek, ijs en gefrituurd eten. Maar van een heleboel dingen is het soms niet duidelijk.

Daarom neem ik je even mee in een korte supermarkt rondleiding.

  • Groente en fruit: supergezond! Probeer dagelijks 500 gram groente en 2 stuks fruit te eten. Hier kan je dus ook voldoende van inslaan.
  • Pakjes en zakjes om maaltijden mee te maken: deze kan je beter laten liggen, ze zitten vaak vol met verborgen suikers, e-nummers en onnatuurlijke toevoegingen.
  • Groente in glas/blik: check altijd het etiket om te kijken of er geen suiker aan is toegevoegd. De voorkeur gaat uit naar verse groente of uit de vriezer, maar mocht je een blikje hebben spoel deze dan altijd goed om i.v.m. het hoge zout gehalte.
  • Wraps/pasta/ rijst: helemaal goed mits je kiest voor 100% volkoren, spelt of desem.
  • Brood: ik ben zelf geen voorstander van brood uit de supermarkt omdat hier vaak veel toevoegingen en suiker aan zijn toegevoegd. Het beste kun je volkoren-, spelt- of desembrood halen bij de bakker.
  • Crackers: let hier ook weer op de etiketten, vaak zit er suiker in en dan is het niet meer gezond. Kies altijd voor een 100% volkoren-, spelt- of desemvariant.
  • Chips / koek / snoep/ chocolade / gefrituurd eten / kant-en-klare maaltijden/ kant-en-klare smeersels voor op brood zoals tonijnsalade en eiersalade. Loop hier met een grote boog omheen!

Bekijk dus altijd goed de etiketten als je boodschappen gaat doen. Zo zie je wat je nou eigenlijk precies eet. En helaas is dat vaker ongezond dan je denkt.

Meer lezen op GZNDenzo over gezonde voeding

Latest posts by Marloes Jobse (see all)
Deel dit artikel