Home / Lifestyle / Claim `for men´; huidproducten voor de man

Claim `for men´; huidproducten voor de man

Een gezichtscrème ‘for men’, marketing of noodzaak?

Een gezichtscrème ‘for men’. Het is een claim die de cosmetica-industrie graag gebruikt op een etiket. Is het pure marketing? Of heeft de mannenhuid echt andere gezichtsverzorging nodig?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoewel de mannenhuid en vrouwenhuid op sommige punten wezenlijk van elkaar verschillen, heeft de huid van een man echt geen andere ingrediënten nodig dan de huid van een vrouw.

Mannenhuid vs vrouwenhuid

Het voornaamste verschil tussen de mannen- en vrouwenhuid is dat de mannenhuid wat dikker is. Daarnaast hebben mannen vaak meerdere en grotere poriën dan vrouwen. Dit komt door het mannelijke hormoon testosteron, dat in grotere hoeveelheden aanwezig is bij mannen.

Datzelfde hormoon zorgt ervoor dat de huid van mannen vaak wat vetter is dan die van vrouwen, want testosteron stimuleert de talgproductie. En daarbij stimuleert het hormoon tevens de haargroei en is het dan ook verantwoordelijk voor de mannelijke baardgroei. Omdat bij elke haar ook een talgklier hoort, hebben mannen in het gelaat dus ook meer talgklieren dan vrouwen.

Huidveroudering

Een fijne bijkomstigheid voor mannen is dat de huidveroudering bij mannen anders verloopt dan bij vrouwen. De mannenhuid bevat namelijk meer collageen, dat minder snel afneemt dan het collageen in de huid van vrouwen. Daardoor krijgen mannen minder snel rimpels.

Maar het slechte nieuws is dat wanneer mannen eenmaal rimpels krijgen, ze vaak dieper zijn dan die van vrouwen. Daarbij hebben mannen een dunnere laag onderhuids vetweefsel in het gezicht, dat juist sneller afneemt bij het ouder worden. Daardoor treedt bij mannen eerder volumeverlies op dan bij vrouwen.

Huidziekten

Wat betreft huidziekten hebben mannen meer kans op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom (PCC), een vorm van huidkanker. In het geval van PCC hangt dit samen met een chronische onbeschermde blootstelling aan zonlicht en roken. Uit de literatuur blijkt dat mannen zich minder vaak en minder goed insmeren met zonnebrandcrème dan vrouwen, en dat zij er vaker een ongezonde levensstijl op nahouden. Denk hierbij aan roken en alcohol drinken.

Overigens hebben vrouwen op hun beurt ook meer kans op het ontwikkelen van bepaalde huidziektes. Daarnaast kunnen vrouwen last krijgen van talloze huidkwaaltjes tijdens de zwangerschap. En dat blijft mannen dan weer bespaard!

For men

De claim ‘for men’ op gezichtscrèmes? Pure marketing dus! Het enige wat huidproducten met een for men-label ‘speciaal’ maakt, is de mannelijke geur. En zo’n sterk parfum is nou juist iets wat helemaal niet in een gezichtscrème – of welk huidproduct dan ook – zou moeten zitten.

Slecht nieuws dus voor als jouw vriend of man weer eens je dagcrème heeft opgemaakt; als dermatoloog kan ik geen wetenschappelijke onderbouwde redenen bedenken waarom een man jouw crème niet zou mogen gebruiken. In tegenstelling! Want omdat mannen zich over het algemeen minder goed beschermen tegen UV-straling dan vrouwen (zie mijn onderzoek), is het zelfs heel goed als je vriend of man stiekem die fijne dagcrème met SPF van je jat!