Vakantie of emigratie op de planning? Deze tips gaan jou helpen!
Naar een ander land gaan, betekent in bijna alle gevallen ook dat je een andere taal moet spreken. In mijn geval (ik woon tijdelijke in Austin, Texas) is dat (gelukkig) Engels. Hoewel die omschakeling in het begin best even spannend was, gaat het me steeds beter en makkelijker af. Ik ben nu zelfs degene die begint met de praatjes in de lift, supermarkt of waar dan ook. Wat heeft mij hierbij geholpen?
1. Schaam je niet
Mijn vriend spreekt goed Engels. Maar vind je het gek, hij heeft al eerder een paar maanden in Amerika gewoond. Toen ik hem daar destijds ging opzoeken, dacht ik vaak: voer jij het woord maar, ik doe er vast veel langer over. Eigenlijk best zonde, want ik kon prima Engels. Mijn tweetalig-onderwijs van de middelbare school was alleen wat ver weggezakt. Gelukkig merkte ik dit destijds bij mezelf op en gaf ik, nog voordat we naar Austin gingen, duidelijk aan dat ik het dit keer anders wilde doen. Ik wilde me niet laten leiden door mijn onzekerheid om fouten te maken (en mezelf daarvoor te schamen), maar ik wilde hier zelfstandig een leven opbouwen. En daar is communicatie met anderen toch echt voor nodig.
Best awkward
Vanaf het begin dat we hier zijn, gaat dit eigenlijk heel goed. Natuurlijk moest ik in het begin wat meer zoeken naar de juiste woorden en liep een gesprek soms wat akelig stil (wat best een beetje awkward kan zijn), maar hé, ik probeerde het ten minste. En eigenlijk voelde ik mezelf al vrij snel veel zelfverzekerder in de conversaties die ik had. Sterker nog, ik begin de gesprekken nu ook vaak uit mezelf. Hoe leuk is dat?
Niks cliché, ga er gewoon voor!
Het klinkt misschien een beetje cliché, maar durf fouten te maken. Daarbij helpt het mij om me te realiseren dat mensen het vaak juist heel leuk vinden als je het probeert. Ook vergroot je je woordenschat in de loop van de tijd. Simpelweg omdat je ook continu Engels om je heen hoort.
Mijn tip is dus eigenlijk vrij simpel: ga er gewoon voor. Durf fouten te maken en zorg ervoor dat je je veel onder de mensen begeeft. In de loop van de tijd zal het alleen maar makkelijker en leuker worden. Lukt het een keer niet? Don’t worry, dan heb je altijd je glimlach nog. Enne, als je dan toch je Engelse skills aan het oefenen bent, vergeet dan zeker Netflix niet. Super goed voor je Engels en een beter excuus om ongeneerd series te kijken, vind je niet.
2. Bedenk wat vaste openingszinnen
Oké, dit klinkt een beetje gescript (en daar ben ik helemaal geen voorstander van). Toch kan dit je wel helpen om net even over die eerste drempels heen te stappen. Als je een aantal vaste zinnen of onderwerpen hebt, maakt dit het soms makkelijker om een gesprek aan te gaan. Zie het als dat eerste duwtje in de rug.
Ik hoor hier de zin: How is your day so far? vaak voorbijkomen. Een prima zin om een gesprek mee te openen. Maar ook een simpel compliment (moet je het natuurlijk wel echt menen), geeft vaak een fijne opening aan het gesprek. Mocht je nou echt even niet creatief zijn: ja, dan heb je altijd ‘het weer’ nog. Hier in Austin is dat dan vaak: Such a warm day outside…(sorry regenachtig Nederland)!
3. Wat levert het me op?
Tot slot, helpt het mij om mezelf te focussen op de vraag: wat levert het mij op? Door de taal te spreken, maak ik makkelijker contact met anderen, durf ik assertief te zijn en zelfstandig dingen te ondernemen. Allemaal zaken die uiteindelijk maken dat ik mij hier in Austin helemaal thuis ga voelen en ook een eigen leven opbouw.
Dit houd ik altijd voor ogen als ik weer eens een drempel ervaar. Wat weegt voor jou zwaarder: thuisblijven, stil zijn én geen nieuwe dingen ontdekken (en ook weinig fouten maken natuurlijk) of je wereld verbreden, leuke contacten opdoen, maar zo nu en dan wel een beetje op je bek gaan. Ik ga voor het laatste. Dat levert me gezelligheid en avontuur op. En bovendien ook nog eens de leukste en meest hilarische content voor mijn artikelen.
Have a lovely day!
- 3 Fijne winter- en kerstactiviteiten buitenshuis - 29 november 2019
- 5x een vakantiegevoel crëeren zonder weg te gaan - 22 augustus 2019
- 3 tips voor een slechte ochtend (tijdens je burn-out) - 10 juli 2019