Menu Sluiten

Zó uit je je gevoel op de werkvloer

gevoel

Niet alleen onze zoon leert dingen op school, ik raak er ook door geïnspireerd.

Op zijn basisschool plaatsen de kinderen elke ochtend bij binnenkomst hun eigen stokje in een beker. Er zijn vier bekers: rustig, blij, verdrietig en boos. Een simpele en laagdrempelige manier voor kinderen om te leren hun gevoel te uiten en de juf of meester krijgt zo de ruimte om hier  op in te spelen.

De afgelopen maand heb ik mijn omgeving bewust de vraag gesteld: “Hoe voel jij je?” in plaats van: “Hoe gaat het met je?”. Op die laatste vraag krijg je negen van de tien keer het standaard antwoord ‘prima’ en eigenlijk weet je dan nog niets. Op de eerste vraag bleef het in eerste instantie stil met in meer dan de helft van het aantal keren uiteindelijk een antwoord dat mij meer inzicht gaf in die persoon.

Gevoel blijft iets lastigs, ontastbaar, en al helemaal op de werkvloer. Wat als er ook bekers bij de receptie staan van een bedrijf, jouw bedrijf, waarin je jouw stokje kan plaatsen? Durf jij dat dan, je gevoel te uiten op je werk? En hoe gaat jouw manager hiermee om? Je kunt je natuurlijk vervelend voelen over een privé situatie en blij zijn dat je op je werk bent en even nergens aan hoef te denken.

Het is jouw keuze wat je wel en niet wilt delen (zie blog Oprecht succes). Belangrijk is dat ze (kunnen) weten wie je bent en wat je beweegt. Door het delen of tonen van gevoel ontstaan oprechte verbindingen.

Iets anders dat me inspireerde op deze school zijn de verschillende maandelijkse thema’s waar ze mee werken: bijvoorbeeld “we zijn allemaal anders” of “we dragen allemaal een steentje bij”. Ze krijgen zogenaamde kletskaarten mee naar huis waarop vragen staan rondom het thema om te leren op een andere manier met elkaar hierover in gesprek te gaan. Op jonge leeftijd leren ze dus al dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Waarom vergeten wij dit zelf vaak weer?
Mijn stokje staat vandaag in beker twee (blij) vanwege het mooie compliment dat ik vanochtend van mijn accountant kreeg. Ik ben benieuwd naar wat jij van (jouw) kinderen leert en hoe je dit toepast in een zakelijke omgeving?

Recente artikels van Moniek Van Rheenen-Schreurs (Meer lezen)
Deel dit artikel