Menu Sluiten

5 tips om je zelfvertrouwen op je werk te boosten

zelfvertrouwen werk

Voordat we beginnen: niemand is 365 dagen succesvol. Ook Oprah of Neelie Smit Kroes niet. Gelukkig hebben we genoeg alternatieven om wel succesvol te willen zijn en met zelfvertrouwen in het leven te staan en op je werk te zijn. Een nieuwe baan of uitdaging kan soms best intimiderend zijn, evenals een nieuwe klant maken, zomaar de telefoon pakken of aan een nieuwe opdracht beginnen. Dan kun je best wat zelfvertrouwen gebruiken, graag zelfs.

Ik geef je 5 tips om je zelfvertrouwen op je werk een boost te geven.

1. Schijn een lichtje op mij 

Je kent dat kleine stemmetje in je hoofd misschien wel dat zegt dat je het niet kan, niet goed genoeg bent of dat iemand anders veel beter is. Ja. Dat zal best, ongetwijfeld. Alleen jij bent nu hier en jij gaat dit doen. Dat vervelende stemmetje houdt je klein en limiteert je gedachten, je mogelijkheden! Besef je dat? Natuurlijk kun je niet alles maar je hoeft niet altijd maar in je comfortzone te blijven hangen. Het kan namelijk ook leuk zijn om iets nieuws te proberen! Als jij jezelf vertelt dat je niet goed genoeg ben om te slagen, dan gaat het je zeker nooit lukken.

Zo simpel is het.

Neem een momentje om duidelijk te maken wat jij altijd tegen jezelf zegt dat wat je klein houdt en schrijf het hier op. Ik zei bijvoorbeeld vaak dat ik niet goed was in sales, dat ik slordig was en dat ik het te druk had om een goede business op te zetten. Het fijne is als je het beseft en je er een lichtje op schijnt, je ook de keuze hebt om het te veranderen. De keuze is aan jou. Kleinerende gedachten zijn niet langer meer nodig, bedank ze en ga verder. Jij hebt alles in je.

2. Train je hersenen

Nu je van je innerlijke dialoog bewust bent, kun je je hersenen trainen om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Auteur Gabrielle Bernstein is daar geweldig in en zegt daarover: “Elke keer als er een negatieve gedachte omhoog komt zeg je tegen jezelf: Stop. Dit werkt niet voor mij, ik wil dingen anders zien. Ik kies voor vrijheid, om dingen positief te zien.” Als je je daar op traint en je wordt zelfbewust, krijg je zelfvertrouwen in het begin een geweldige boost.

Schrijf voor jezelf een mantra die je gaat herhalen als je in negatieve gedachten vervalt. Iets dat bij jou past en goed voor je is. Schrijf het op een klein spiekbriefje en stop het in je telefoonhoesje. Gaat niet bestaat niet, is een andere eenvoudige uitspraak die je helpt te herinneren dat dingen helemaal niet zo moeilijk hoeven te zijn. Er valt altijd wel iets te verzinnen. Het is een keuze. Je hébt tenminste een keuze.

3. Creëer een fanclub voor meer zelfvertrouwen

Ik heb een club fijne vriendinnen om me heen verzameld die ik kan bellen als ik ergens mee zit. En ze zijn allemaal verschillend, gelukkig wel. Daardoor kunnen ze nog wel eens verrassend uit de hoek komen en met een ander inzicht geven. De ene vriendin is altijd lekker nuchter en zegt vaak doe niet zo raar. De ander heeft veel verstand van HR, personeelskwesties en weet precies wat volgens de wet mag of waar je recht op hebt, zodat je je gesteund voelt. En weer een andere vriendin is het type positief die snel beslissingen neemt en zogezegd schijt heeft aan iedereen en alles op het gebaande pad.

Als jouw beperkende gedachten weer eens opspelen, bedenk dan wie je kunt bellen voor advies. En als dat niet lukt, bedenk dan wat ze dan zouden zeggen tegen je. Schrijf hier op welke drie mensen jij zou bellen in geval van vragen en wat ze waarschijnlijk zouden antwoorden. En glimlach daarna. Werkt heel verhelderend en geeft je zelfvertrouwen.

4. Gooi je haar los! 

De hele wereld heeft het er over dat je je authentieke zelf moet zijn. Leuk, maar wie is dat precies? Je authentieke zelf is degene die jij echt bent, die jouw familie kent en waar je mee opstaat en mee naar bed gaat. Nu zetten veel mensen vaak op hun werk (bij vrienden of op feestjes ook) een andere versie van zichzelf neer. Niet nodig, zonde van je tijd. JIJ, de echte jij, bent genoeg, jij bent die leuke, authentieke zelf waar iedereen het gewoon mee moet doen. Met je talenten en kwaliteiten maar ook met je chagrijn of dipjes. Iedereen heeft wat, dat maakt het ook leuk.

Schrijf hier 10 dingen op die je deze maand hebt meegemaakt en waardoor je je opgewekt voelde. Schrijf op wat je gaaf vond of waardoor je je onderdeel voelde van iets groots. Als je die opgeschreven hebt, zoek dan naar de gemeenschappelijke factoren waardoor je je zo voelde. Dat is een thema waar jij energie van krijgt en zodra je dat weet, is dat het pad wat je moet bewandelen met jouw talenten. En gooi dan je haar los en geniet van je authentieke zelf.

5. Vier succes

Wij Nederlanders zijn bescheiden, maar zelfvertrouwen moet net als een spier getraind worden. Elke keer als we een YES gevoel hebben, schrijf het dan op en vier het met een klein momentje. Dat kan een rustig moment zijn met een kop thee en chocola of uitgelaten op de tafels met je vriendinnen dansen in een hippe bar. Maakt niet uit.

Doordat je kleine succesjes viert, neemt automatisch je angst voor onbekende dingen af. Zo durfde ik een gesprek aan, pakte ik de telefoon om iemand uit te nodigen en stuurde brieven aan potentiële klanten. Schreef ik stukken zonder op de klok te kijken, vierde ik elke bestelling en elke opdracht die ik afhad zonder dat ik in de stress schoot en dacht aan wat ik allemaal nog moest doen. En elke keer vierde ik het met een YESSSS momentje – of het nu gelukt was of niet: ik deed het mooi wel. Schrijf hier op: wat waren jouw YES momentjes, je kleine overwinningen? 

Ik daag je uit om deze week eens bij te houden hoe jij je zelfvertrouwen op je werk een boost geeft en hoe jij je kleine overwinningen viert. Het heeft niet alleen effect op je werk, maar ook op je dagelijks leven waardoor je relaxter, opgeruimder en zelfverzekerder in het leven staat: doe je mee?

Recente artikels van Esther Kreukniet (Meer lezen)
Deel dit artikel