Menu Sluiten

Terug naar kantoor na lange afwezigheid, tips!

Mijn hart klopt in mijn keel. Ik stap de draaideur in van het kantoorpand. Vandaag ga ik voor het eerst koffiedrinken op het werk. Wat is dat spannend! Ik zit middenin mijn behandelingen en het lijkt al of ik een eeuwigheid ben weggeweest. Met spanning in mijn lijf open ik de deur naar de afdeling, even diep ademhalen en daar ga ik. En het overvalt me…die grote kantoortuin, al die mensen, al die vragen. Ik merk dat ik al die prikkels niet meer gewend ben. En hoe is dit voor mijn collega’s? Zij worden ineens met hun zieke collega geconfronteerd…

Na ziekte weer aan het werk

In een intensieve periode van behandelingen is de omgeving waarin je verkeerd vrij beperkt, namelijk je huis en het ziekenhuis. Terug naar je werk en daar koffie gaan drinken, lijkt een simpele stap, maar dat is het niet! Ik geef je zeven aanknopingspunten om deze stap wat eenvoudiger te maken:

  1. Ga je voor de eerste keer koffiedrinken op het werk? Spreek eerst af met je leidinggevende.
  2. En komt jouw medewerker voor het eerst naar het werk, vang hem of haar dan op bij de ingang. Ruim tijd in je agenda in, zodat je echt even aandacht hebt voor je medewerker.
  3. Spreek met je leidinggevende af hoe lang je blijft. Zo bewaken jullie samen de tijd en begeleidt je leidinggevende je daarna weer richting de uitgang.
  4. Zorg voor een open communicatie tussen jou en je leidinggevende. Geef aan wat voor jou werkt en wat niet. Dat geeft aan beide kanten begrip en duidelijkheid.
  5. Informeer de rest van het team als je medewerker langs komt om koffie te drinken. Het team kan zich dan voorbereiden op de komst van hun collega. Voor hun kan dit namelijk ook spannend zijn!
  6. Jullie kunnen samen afspreken om een collega als buddy te vragen. Zie het maar als een collega die een medewerker die nieuw in dienst komt begeleid.
  7. Blijf als leidinggevende ook in gesprek met het team. Ook voor hun heeft de ziekte van hun collega impact.  

Open communicatie

Vanuit elk perspectief is het steeds kijken wat werkt. Dat lukt alleen als er een open communicatie is. Het is niet altijd makkelijk om te benoemen wat niet werkt, of dat er iets van je gevraagd wordt dat niet bij je past. Maak er samen een werkbare situatie van. Dus, haal even diep adem en ga!

Wil je meer informatie? Laat dan een berichtje achter via mijn website . Of volg mij op Linkedin of Instagram.

Deel dit artikel