Menu Sluiten

3 praktische tips voor werkende moeders

Tips

Mijn praktische tips voor werkende moeders 

‘Wat fijn, jouw snelle antwoord. Jij werkt ook altijd.’  Dit is echt niet zo, hoor…Ik sta vaak ‘s middags op het schoolplein ons achtjarige zoontje op te halen.  En nee,  hij gaat niet naar de buitenschoolse opvang.

En ja, soms breekt op zondagavond het zweet me uit hoe we komende week weer gaan organiseren… Als ik de balans opmaak, heb ik het afgelopen jaar ongeveer 4 keer een zakelijke afspraak moeten afzeggen. Best oké toch?

Ik heb ervaren hoe het is als werkende moeder voor een multinationaal in dienst te zijn, voor een kleinere organisatie te werken en om eigen ondernemer te zijn. Natuurlijk zitten hier grote verschillen in echter hoe ik me organiseer als werkende moeder is niet veranderd. Dus daarom deel ik graag deze praktische tips voor werkende moeders

Mijn tips:

‘1. Nee’ durven zeggen zonder uitleg 

‘Nee, helaas dan kan ik niet om 8.30 uur afspreken. Om 10 uur kan ik wel.’ Prima, zegt mijn klant en de afspraak staat. Waarom uitleggen dat jouw man op zakenreis is en jij het ochtendspits uur alleen moet doen, op maandagochtend altijd veel file is etc. Het is niet nodig. Probeer het maar eens.

2. Hubby meeting

Elke twee weken zitten mijn man en ik aan de keukentafel met onze agenda’s. Klinkt zakelijk en eigenlijk is dit het ook…-) We nemen door wie wanneer thuis is of er nog wijzingen zijn etc. Zo weet ik welke dagen ik extra vroeg kan beginnen of juist op tijd thuis moet zijn omdat hij dit niet red. Dit zorgt voor minder stress achteraf. Blijven communiceren en écht samenwerken, ook op dit vlak is belangrijk als geliefden.

3. Flexibiliteit

Ik werk 4 dagen per week. Dit is niet veranderd. Toen ik in loondienst was, begon ik om 7.00 uur op kantoor, soms nog eerder. Altijd ruim op tijd thuis om het avondeten (mijn ontspanningsmoment) klaar te maken. Als ondernemer begin ik juist later. Breng ik eerst de kleine man naar de basisschool, zwem ik het liefst nog een paar baantjes en rij door naar mijn afspraak. Lekker na de files.  Ik stop op tijd om op het schoolplein te staan. Geniet van het middagritueel, vaak gezellig met vriendjes die meekomen. Na het avondeten gaat mijn laptop weer aan of rij ik naar een afspraak. Mijn voordeel als sparring partner dat mijn klanten (o.a. directeuren en publieke figuren) vaak ’s avonds in alle rust willen afspreken.  Ik zit ook vaak ’s avonds een strategie uit te werken. Dit gaat sneller dan dat ik bij de klant in een drukke kantoortuin zit. Mijn werkdagen zijn altijd lang en intensief. Soms lastig om gedurende de dag mijn “werkpet” af te zetten “mamapet” op en daarna weer “werkpet” op.

Zeker één keer per maand ben ik in het buitenland voor werk. Ik reis dan altijd nadat ik ons mannetje in bed heb gelegd. Nee, het is niet altijd fijn om midden in de nacht in het hotel aan te komen maar goed dat moet je ervoor over hebben… Dan knal ik een paar dagen door. Mijn schema is natuurlijk niet jouw schema. Echter mijn extra tip hierbij: maak bespreekbaar met jouw baas hoe je ervoor kan zorgen dat jouw taken worden gedaan zonder dat je altijd van 9-5 op kantoor moet zijn. Ik realiseer me dat dit bij sommige functies niet anders kan. Voor degene waarbij dit anders is, helpt het echt om het gesprek aan te gaan. Begin met 1 dag flexibele werktijden. Moet je dit nu op kantoor doen of kan dit ook later op de dag/avond?  In mijn tijd als directeur had ik de afspraak met mijn team dat ze maandagochtend altijd konden sporten (of juist even thuis blijven bij de kids). Als werkgever wil je toch ook dat werk en privé in balans is?

Dan nog een laatste bonus tip voor werkende moeders. 

4. Back-up plan

Tja… en soms loopt het net anders als gepland. Bedenk wie je in jouw omgeving vertrouwt met jouw kinderen. Voor mij zijn dit drie personen zodat ik niet altijd dezelfde hoef te vragen. In praktijk maak ik er weinig gebruik van maar het idee dat je iemand kan bellen geeft me een gerust gevoel. Dit kan natuurlijk familie zijn maar ook een moeder van school van jouw kinderen. Zo kun je ook back-up voor haar kinderen zijn.

Ook deze werkende moeder heeft momenten dat alle ballen omhoog houden even lastig is maar laten we vooral delen met elkaar. Sta vaker stil hoe je het doet en vergeet niet trots op jezelf te zijn.

 

Meer tips van onze experts? Lees dan deze blog over een relaxed en georganiseerd leven.

 

Recente artikels van Moniek Van Rheenen-Schreurs (Meer lezen)
Deel dit artikel