Menu Sluiten

“Onzichtbare” power is óók pure power

onzichtbare power

In een tijdperk waar televisie, kranten, bladen maar ook een medium als Facebook en Instagram voortdurend exposure aanmoedigen zou je bijna gaan twijfelen aan jezelf als je die behoefte tot exposure niet voelt. Ik merk dan ook dat power soms verward wordt met groots, bekend of meeslepend. Maar een powervrouw is voor mij niet alleen een vrouw die het ver schopt en veel verdient. Het is ook niet per se een vrouw die bekend is op televisie of uit andere media. Noch een vrouw die succesvol zelfstandig onderneemt. Ja natuurlijk, dat klinkt als pure power, dat is power, en daar ding ik niks op af! Maar er schittert meer power onder de zon…

‘Onzichtbare’ of ‘kleine’ power

Ik zie namelijk zoveel vrouwen, vriendinnen, familie en vrouwen die ik coach, die met ogenschijnlijk onzichtbare persoonlijke power hun droom verwezenlijken, obstakels tackelen, vallen en weer opstaan. Ik zie dikwijls die zelfde “onzichtbare” of ‘kleine’ power in de manier waarop mensen doelgericht en moedig werken aan zichzelf. Persoonlijke ontwikkeling vraagt immers ook veel power.

Is grote power die zichtbaar is in een top carrière of veelvuldig zichtbaar is in de media beter, begeerlijker? Is dat niet de valkuil van ons mensen? Dat we ons vergapen aan wat groots en bekend is en vooral erg zichtbaar?

Kijk ook met je hart

Ik focus graag op die ‘kleine’ en onzichtbare powerpaden. Met mijn ogen én met mijn hart. En wat ik zie, ervaar ík als groots en prachtig!
Ik zie ondernemende vrouwen die groeien en bloeien op hun manier en in hun tempo. Onzichtbaar voor media en het grootste deel van Nederland. Toch bewandelen zij wel degelijk een powerpad!

Hoewel zij soms wel op Facebook zichtbaar zijn ligt de focus daarin vooral op de lol en de ontspanning van het delen van het dagelijks leven en werken. Dus niet op de commerciële doeleinden waarmee ze business of capaciteiten promoten. In die zin zijn zij onzichtbaar op Facebook of Twitter. Ze etaleren hun groei niet, noch hun strijd. En toch….zij strijden en ontwikkelen hun persoonlijke power. Ze ondernemen in hun stad of dorp en zijn daarmee succesvol en gelukkig.

Zij bewandelen een powerpad waarin zij meer en meer gebruik maken van hun capaciteiten en steeds meer geloven in hun mogelijkheden. Onzichtbaar voor jou, voor mij…maar wat een mooie wegen en wat een persoonlijke power wordt er zichtbaar als je béter kijkt.

Onderstaand verhaal is een mooi voorbeeld. Het gaat over powervrouw Marie.

De power van Marie

Marie ken ik als een bescheiden Noord-Hollandse jonge vrouw. Hoewel zij weinig ruimte inneemt is zij toch aanwezig.

Als moeder van drie kinderen reist zij een jaar lang vanuit het noorden naar het midden van het land om een opleiding tot coach te kunnen volgen. ’s Ochtends vroeg vertrekt zij alleen vanuit het nog schaars verlichte noorden, in kou, in hitte, in stilte… In haar tas draagt zij niet alleen boeken en een lunch, maar ook een kolfapparaat voor de borstvoeding van haar baby. Marie leert gretig over zichzelf en anderen…Ik zie pure power in allerlei vormen.

Een half jaar na haar diplomering als coach ontmoet ik haar op haar camping die zij vol passie runt met haar echtgenoot. Ik volg haar drie dagen in haar perfecte omgeving, tijdens een op haar initiatief genomen en door haar georganiseerd event. Ik verwonder me…

Zij brengt mensen daar samen vanuit een groot hart. Ze organiseert, plant en regelt en ik zie dat dit haar tweede natuur is. Daar in dat hoge noorden met Hollandse vergezichten floreert zij en is zij helemaal zichzelf. Haar passie stroomt, haar hart klopt. Zij blijkt groots in de combinatie organiseren en loslaten. Ze valt op en tegelijkertijd ook niet. Alsof ze één is met de natuur: helemaal in haar goede doen. Tussen het bewaken van tijd en programma en het loslaten daarvan kookt zij grote heerlijke maaltijden. Zij dekt landelijke tafels met kaarsen voor als het donker wordt. En zij durft om hulp te vragen.

Tussen al deze drukte door is zij moeder voor haar drie kinderen die zij zo makkelijk met ons deelt. Wij eten in de schaduw van een mooie boom. Ik zie hoe Marie naar haar kinderen kijkt. Haar blauwe ogen vangen in de schaduw zonnestralen en zenden stil een blik van liefde uit naar die jonge mensen die spelen in het gras. Die blik vat alles samen: de rust, de zekerheid, de liefde en de moed. Een vrouw in haar perfecte doen op haar geliefde grond.

Power op eigen wijze met eigen wijsheid

Marie heeft geen topcarrière bij de Rabobank, noch bij RTL 4. Wel volgt zij haar persoonlijke powerpad en leeft zij haar liefde, haar passie en haar geluk op haar eigen wijze. Daar wíl zij uitgroeien tot wat zij allemaal is. Vrouw, moeder, vriendin, partner, ondernemer, inspirator en nog meer. Ik vind haar een prachtig voorbeeld van ogenschijnlijk onzichtbare power. Marie is niet bekend en beoogt vooralsnog niet het grootste vakantiepark van Nederland te gaan runnen. Als je goed kijkt, met je ogen én met je hart, zie je echter zoveel power, vastberadenheid, gedrevenheid en focus dat je ervan onder de indruk raakt.

Kijk goed naar de vele gezichten van power

Kijk maar eens goed in je nabije omgeving, en sla jezelf niet over… ook al ben je niet beroemd, landelijk of regionaal bekend, noch een autoriteit op Twitter of Linkedin. Er schijnt en schittert zoveel Power, in jou, in anderen…Het is maar hoe je kijkt.

Recente artikels van Pien Hoogland (Meer lezen)
Deel dit artikel