Wat vorige maand nog normaal was, blijkt binnen een aantal weken totaal abnormaal. Alleen voor het noodzakelijke gaan we naar buiten, contact met familie onderhouden we door (video)bellen en de binnenshuis – focus vertaalt zich door het aanleggen van moestuintjes, uitproberen van nieuwe recepten en grappige filmpjes en foto’s aan elkaar doorsturen.
Waar we het eerst niet konden geloven in welke film we beland waren, proberen we nu te dealen met het nieuwe normaal en ontstaan er nieuwe routines.
We verwachtten dat we opeens mega productief konden zijn omdat we bijvoorbeeld geen reistijd hebben naar klanten of kantoor en we ’s ochtends geen grote afwegingen hoeven te maken over wat we precies aantrekken. In de praktijk kan dat dan nog weleens meevallen.
Je kunt thuis meer worden afgeleid door je partner, kinderen of omdat je de (nieuwe) thuiswerk-omgeving nog niet direct associeert met werk. Vanwege de onzekerheid van deze situatie, check je vaker het nieuws. Of je maakt je zorgen om de gezondheid van de mensen om je heen. Reken maar dat dat energie kost.
Om in deze nieuwe situatie het beste uit jezelf te kunnen halen, bedenk je dan het volgende:
- Realiseer en accepteer dat je niet ‘ Thuis aan het werk bent’ maar je bent ‘Thuis gedurende een crisis en je probeert ook nog te werken’
- Jouw persoonlijke, emotionele en fysieke gezondheid zijn nu het aller belangrijkst
- Probeer verminderde productiviteit niet te compenseren door meer uren te gaan werken
- Vergelijk jezelf niet met anderen in de manier waarop zij met de huidige situatie omgaan
- Omdat we energie krijgen als we ‘in beweging zijn’ en voortgang zien in onze projecten: Werk op basis van output ipv uren en streef ernaar dat je de belangrijkste zaken voor die dag kunt afronden.
- Maak de middag/avond vooraf een lijstje van max 5 acties die je de volgende dag wilt afronden
- Maak onderscheid tussen werk-tijd en andere tijd. Leg je telefoon of laptop uit het zicht (andere kamer werkt vaak het beste) zodat je niet toch toevallig die mail of appjes nog checkt. Hierdoor sta je niet continu aan
En tot slot: we kunnen deze hele dag in ons huispak of pyama rondlopen. Die verleiding is best groot. Maar realiseer je dat het echt iets met je doet, als je jezelf aankleedt. Je zit dan meer in de werksfeer in plaats van de ‘druilerige zondag’ -sfeer. En werk aan een bureau of eettafel.
Het kost ons 21 dagen om onszelf een nieuwe gewoonte aan te leren en 90 dagen om een nieuwe lifestyle te creëren (-; Zorg ervoor dat het een lifestyle is die bij je past en waarbij jij in een goede flow zit.
- Nieuwe tijden, nieuwe lifestyle - 12 april 2020