Menu Sluiten

Niet getrouwd, wel een kind

Niet getrouwd, wel een kind

Tegenwoordig is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je partner en jij getrouwd zijn, voordat jullie in blijde verwachting raken. Dit verandert natuurlijk helemaal niets aan het goede nieuws, zij het dat zonder een huwelijk of een geregistreerd partnerschap wettelijk gezien vrijwel niets is geregeld. Advocaat Archa Mahabiersing heeft daarom de volgende vijf tips voor je op een rijtje gezet. 

  1. Erkenning

Dat je als moeder juridisch de ouder van jullie kindje wordt, staat vast. Als je partner en jij niet getrouwd zijn (of geen geregistreerd partnerschap zijn aangegaan), is je partner niet automatisch juridisch de ouder van jullie kindje. Hiervoor moeten jullie samen naar de gemeente. Dit kan zowel voor als na de geboorte.  

  1. Ouderlijk gezag

Voor het ouderlijk gezag wordt in de volksmond vaak (de onjuiste term) “voogdij” gebruikt. Ouders die het ouderlijk gezag uitoefenen, hebben het recht én de verplichting om hun kind op te voeden en te verzorgen. Alleen als sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, hebben zowel je partner als jij automatisch het ouderlijk gezag over jullie kind. In alle andere gevallen heeft alleen de moeder (uitzonderingen daargelaten) het gezag. Dat jouw partner jullie kindje heeft erkend, maakt dat niet anders. Het gezamenlijk gezag kan samen worden aangevraagd bij de rechtbank na de geboorte en erkenning van jullie kindje.

  1. Achternaam

Ook niet onbelangrijk: de achternaamkeuze. Bij erkenning krijgt jullie kindje in principe automatisch de achternaam van jou als moeder. Willen jullie liever de achternaam van de je partner geven? Dan kun je dat bij de erkenning aangeven. Let op: eventuele volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als waarvoor je bij het eerste kind hebt gekozen. 

  1. Verzekeringen aanpassen

Kijk na de geboorte van jullie kindje nog eens naar jullie verzekeringen, zoals jullie aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering. De gezinssituatie is van belang voor de premie en de dekking. Je kunt jullie kindje na de geboorte laten bijschrijven op deze verzekeringen. 

  1. Regel de gevolgen bij overlijden

Het is geen leuk onderwerp om bij stil te staan, maar het is wel belangrijk dat je een regeling treft voor het geval je partner of jij (of allebei) komen te overlijden. In een testament kun je naast het financiële gedeelte, de zorg voor je kind vast laten leggen.

Recente artikels van Archana Mahabiersing (Meer lezen)
Deel dit artikel