Menu Sluiten

Niemand is te druk als je de juiste keuzes maakt

Niemand is te druk als je de juiste prioriteiten stelt. Je maakt een to-do lijst, je kijkt wanneer je wat gaat doen en dit zet je vervolgens in jouw agenda. Geloof je dat dit werkt?

Niemand is te druk als je de juiste prioriteiten stelt. Je maakt een to-do lijst, je kijkt wanneer je wat gaat doen en dit zet je vervolgens in jouw agenda. Geloof je dat dit werkt?

Sorry, maar dan help ik je gelijk uit je droom.

Ik verander gewoon deze beroemde quote naar ‘niemand is te druk als je de juiste keuzes maakt.’ Dit is de essentie waarom het draait.

Hoe maak je keuzes? Benoem je focuspunten. Als je op je werk door de bomen het bos niet meer ziet, ga dan met je manager zitten. Bespreek samen waar de focus komende maand op ligt. Als je je focuspunten benoemt krijg je meer rust. En nee, niet tien focuspunten benoemen… Mijn advies: maximaal drie. Pak je to do-lijst erbij en strepen maar. Gooi die lijst eigenlijk maar weg. Pak een stuk papier. Schrijf jouw focuspunten erop. Noteer welke activiteiten of taken erbij horen.

Leuk die focus, maar hoe ga ik dit zeggen? Vooral als ‘nee zeggen’ niet jouw ding is. Wees duidelijk. Deel met je collega’s wat jouw focus is. Benoem ook waarom je het fijn vindt om zo te werken. Communicatie is uiteindelijk de basis van alles. Als je collega dan toch nog steeds taken bij je dumpt, benoem dan dat je hem niet kunt helpen. Geen excuses of uitleg geven. Of eromheen draaien. Dit gaat de eerste keer niet makkelijk zijn en voelt onnatuurlijk. Je zult zien, na een maand weet je niet beter. Daarbij wil ik benoemen dat er altijd onverwachte situaties kunnen zijn. Dat is onvermijdelijk, maar als dit dagelijks voorkomt dan gaat er ergens iets niet goed.

Dit kun je ook in je privéleven toepassen. Afgelopen maand lag mijn focus op ons nieuwe huis en op meer tijd met mijn familie doorbrengen. Bij de vraag uit mijn vriendengroep of ik een weekend mee weg ga, besluit ik daarom nee te zeggen. Volgende maand graag weer. Natuurlijk betekent dit niet dat je geen spontane dingen meer kunt doen, zoals onverwachts met vrienden naar de film. Echter, als je continue onverwachte dingen doet dan verdwijnt je focus weer.

Tip: lees ‘zó zet je jezelf op nummer 1‘ voor meer inspiratie op dit gebied.

Waarop ga jij je komende maand focussen?

Recente artikels van Moniek Van Rheenen-Schreurs (Meer lezen)
Deel dit artikel