Menu Sluiten

Kanker in het team… help….hoe pak ik dat aan?

Kanker in je team

‘Kanker op de werkvloer’ een normaal gespreksonderwerp laten zijn, is mijn missie. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat als het woord ‘kanker’ valt, het gesprek wat ongemakkelijk wordt. En dat hoeft niet! In mijn maandelijkse blogs geef ik, vanuit het perspectief van iemand die geraakt is door kanker én de leidinggevende, tips hoe je het gesprek over kanker op een respectvolle, open manier voert. In deze blog gaat het vooral over de rol die jij als leidinggevende hebt richting de rest van het team.

Geef ruimte aan emoties en maak op een later tijdstip afspraken

Als je een medewerker in je team hebt die kanker heeft, vraagt dat van jou als leidinggevende heel wat richting het team van deze medewerker. Samen met je medewerker heb je afgesproken hoe je het team informeert en wie dat doet. Als je het team hebt geïnformeerd, geef dan ruimte aan de emoties die er zijn. En laat praktische werkafspraken nog even achterwege.

Ergens later in die week bespreek je met het team hoe het met ze gaat, wat zij nodig hebben nu hun collega geheel of gedeeltelijk uit gaat vallen, hoe je de taken gaat verdelen en of er vervanging komt. Betrek hierin zowel het team als de medewerker die geraakt is door kanker. Dat schept duidelijkheid en iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Blijf communiceren bij kanker in je team

Duidelijke afspraken zijn belangrijk en jij bent als leidinggevende daarin de schakel! Stel bij waar nodig en blijf open communiceren. Iedere fase van de ziekte vraagt om het bijstellen van afspraken. Vergeet zeker ook niet om:

  • Je team te informeren als hun collega langs komt om koffie te drinken;
  • Afspraken te maken hoe je het team op de hoogte houdt van de situatie van hun collega;
  • Belangrijke informatie te delen met je medewerker die afwezig is. Een beoordelingsbrief die zonder aankondiging op de mat valt, kan pijnlijk zijn. Of speelt er een reorganisatie? Deel de informatie dan om onrust te voorkomen;
  • Als je medewerker weer wat werktaken gaat oppakken, dit ook met de rest van het team af te stemmen. Zo weet iedereen wat ze van elkaar kunnen verwachten.

‘Wat heb je nodig?’

Stel jij de vraag ‘wat heb je nodig’ wel eens? Met deze vraag krijg je veel informatie om alles in goede banen te leiden en stap je niet in de valkuil van het doen van aannames. Het in goede banen leiden, vraagt veel van jou als leidinggevende. Stel jezelf ook eens de vraag wat jij nodig hebt. Sparren met een andere collega uit je team, jouw leidinggevende of met de bedrijfsarts? Niemand verwacht dat je voor alle situaties die in jouw team voorkomen gelijk de oplossing hebt. Het team mag bij kanker wel van jou verwachten dat je de situatie aanpakt, bespreekbaar maakt en blijft monitoren. En dat je daar soms hulp bij nodig hebt, is heel begrijpelijk.

Heb jij nog niet te maken gehad met kanker in jouw team? Gelukkig! Wil je je er wel op voorbereiden? Lees dan mijn blog: Kanker op de werkvloer… kan ik me hierop voorbereiden?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het voeren van het gesprek over kanker op de werkvloer? Laat dan een bericht achter op mijn website, op Linkedin of Instagram.

Meer lezen

Wil je meer artikels lezen zoals de juiste balans vinden na kanker? Lees dan volgende artikels op GZNDenzo:

Deel dit artikel