Categorieën
Carrière

Vier juridische valkuilen bij de start van je onderneming

Bij het opzetten van je eigen onderneming moet je vaak goed op de kosten letten. Het inwinnen van juridisch advies heeft daarom vaak niet de hoogste prioriteit. Dit is ook niet zo gek, gezien de relatief hoge kosten die daarmee gepaard gaan. Toch wordt vaak onderschat hoe belangrijk dit juridische aspect kan zijn en dat kan je achteraf duur komen te staan. In deze blog deelt advocaat Archana Mahabiersing vier juridische valkuilen.. 

  1. Verkeerde rechtsvorm

Als je een bedrijf begint, moet je een rechtsvorm kiezen, zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (BV). Vanwege belastingvoordelen lijkt – zeker de eerste paar jaar waarin je waarschijnlijk nog niet veel winst zult gaan maken –  een eenmanszaak of vof het meest voor de hand liggend. Als je risicovolle activiteiten gaat verrichten, dan is de BV het overwegen waard. Bij een vof of eenmanszaak ben je in privé namelijk aansprakelijk. Bij een BV is – behoudens uitzonderingen – alleen de BV aansprakelijk en niet jij als bestuurder van de BV. Denk hier dus goed over na voordat je begint 

  1. Afspraken niet vastleggen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; leg afspraken schriftelijk vast. Voor afspraken met leveranciers, financiers en investeerders lijkt dat logisch. Maar ook afspraken die je maakt met vrienden of kennissen die je iets leveren, moet je vastleggen. Negen van de tien keer gaat het goed, maar voor die ene keer dat het fout gaat, is het essentieel dat je de gemaakte afspraken duidelijk op papier hebt. In zulke gevallen gaat het namelijk altijd over verwachtingen die over en weer niet gelijk waren, onderwerpen die niet aan bod zijn gekomen of afspraken die door jullie allebei anders zijn onthouden. Dit kan voor een hoop gedoe zorgen en misschien zelfs wel het einde van een vriendschap betekenen. Doodzonde en gemakkelijk te voorkomen.

  1. Inbreuk op intellectueel eigendomsrechten

Zonder dat je het weet, kan het zijn dat je inbreuk maakt op de merknaam van een ander. Check dus eerst of de door jou verzonnen naam al is geregistreerd. Als de merknaam nog niet is geregistreerd, kan je er voor kiezen deze te registeren en daarmee te beschermen. Naast het registeren van de merknaam, kan je er ook voor kiezen jouw logo, ontwerp en prototype te beschermen door registratie. 

  1. Geen of verkeerde algemene voorwaarden hanteren

Het komt geregeld voor dat startups geen of gekopieerde algemene voorwaarden gebruiken. Hiermee doe je je bedrijf tekort, want in je algemene voorwaarden kun je met jouw klant specifieke spraken maken over bijvoorbeeld betalingsvoorwaarden en annulering. Verder zie ik ook vaak algemene voorwaarden voorbij komen waar verouderde bepalingen in staan of bepalingen die in strijd zijn met de wet. Zorg dus dat je algemene voorwaarden hebt die specifiek voor jouw bedrijf zijn geschreven en laat ook periodiek controleren of ze nog up to date zijn. 

Recente artikels van Archana Mahabiersing (Meer lezen)
Deel dit artikel