Categorieën
Carrière

4 juridische tips voor als je gaat samenwonen

Ga je samenwonen? Geweldig nieuws, maar in de blijdschap en enthousiasme vergeet men vaak dat er juridisch nog wel wat haken en ogen aan kunnen zitten. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, is er wettelijk van alles geregeld. Voor samenwoners geldt dit niet. Als je gaat samenwonen, is het dus verstandig om over een aantal dingen goed na te denken en hier samen keuzes in te maken.

Tip 1: maak een samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kunnen jullie (bijvoorbeeld) afspraken maken over de:

  • vaste lasten (gas, water, licht, tv- en internetaansluiting etc.) en de boodschappen. Betalen jullie hetzelfde bedrag of delen jullie de kosten naar rato van inkomen?
  • inboedel; is deze van jullie samen of zijn juist bepaalde items echt alleen van de ander?
  • Gezamenlijk spaargeld, hoeveel wordt er maandelijks gespaard, sparen jullie beiden evenveel en waar mag het spaargeld voor worden aangewend?
  • pensioen; heb je recht op partnerpensioen als je partner overlijdt? Meestal is een partner meeverzekerd via een partnerpensioen, maar het pensioenfonds kan wel vragen om een samenlevingsovereenkomst. Dit is namelijk het enige bewijs dat je een partner hebt.

Tip 2: welke rechten heb je op de woning?

Als je samen een nieuw huis betrekt, ben je samen huurder of koper . Dit is anders als je intrekt bij je partner.

Huurwoning

Heeft je partner een huurwoning, dan word je niet automatisch medehuurder. Om dezelfde rechten op de woning te krijgen als je partner, zul je bij de verhuurder het medehuurderschap moeten aanvragen. Pas als jullie samen een nieuw huurcontract hebben ondertekend, waar allebei jullie namen op staan, ben je medehuurder.

Koopwoning

Heeft je partner een koopwoning, dan is je partner de (enig) eigenaar en dan word jij geen mede-eigenaar. Dit betekent dat, als jullie uit elkaar gaan, jij de woning moet verlaten. Daarnaast is het heel belangrijk om afspraken te maken over de kosten van de koopwoning. Aan welke lasten (hypotheekrente, aflossing, onderhoud, verbouwingen etc.) betaal je mee? En deel je dan ook mee in een eventuele waardevermeerdering of – vermindering als de relatie eindigt?

Tip 3: Stel een testament op

Omdat je partner en jij niet getrouwd of geregistreerd partners zijn, zullen jullie ook niet elkaars wettelijke erfgenamen zijn. Als een van jullie overlijdt, krijgt de ander niets. In een testament kunnen jullie dat laten aanpassen.

Tip 4: Evalueer!

Er kan in de loop van je relatie van alles veranderen. Een andere baan, meer of minder werken, kinderen; er zijn genoeg situaties op te noemen waar jullie vooraf geen rekening mee zullen hebben gehouden. Evalueer daarom periodiek (bijvoorbeeld elke twee jaar) of de gemaakte afspraken nog wel passen bij jullie situatie en of het samenlevingscontract en/of het testament aangepast moeten worden.

Tot slot

Het is niet heel romantisch om meteen over geld en bezittingen te moeten praten, maar wel zo verstandig. Natuurlijk ga je er niet van uit dat je partner en jij uit elkaar gaan (of dat een van jullie overlijdt), maar op deze manier besparen jullie jezelf veel ellende achteraf als zich onverhoopt wél een vervelende situatie voordoet.

Recente artikels van Archana Mahabiersing (Meer lezen)
Deel dit artikel