Menu Sluiten

Interview met Romana Switzer

Romana GZNDenzo

Hoe stel jij je zelf op een netwerkevent voor?

Romana Switzer, Health & Lifestylecoach. Als ik begin met Orthomoleculair therapeut dan kijken veel mensen me vaak vreemd aan. Maar ik licht het altijd toe, hoe meer mensen weten van het bestaan van orthomoleculair therapeuten, hoe meer mensen we kunnen helpen. Via de orthomoleculaire zienswijze willen we de cellen voeden met de goede stoffen op de juiste plaats. We willen het lichaam voeden met de juiste voeding, vitamines en mineralen, waardoor ons zelfherstellend vermogen zo optimaal mogelijk zijn werk kan doen. 

Wat is jouw ambitie?

Ik wil 1 miljoen vrouwen bereiken door te motiveren, inspireren en/of te coachen om het beste uit zichzelf te halen. Wanneer jij goed voor je lichaam zorgt, zorgt je lichaam goed voor jou. Ons lichaam is continue bezig jou zo gezond mogelijk te houden, alle schade te herstellen. We kunnen dit proces tegenwerken of we kunnen meewerken. Hier help ik je graag bij. Gezonde voeding, gezond bewegen, gezonde mindset, alles staat met elkaar in verbinding.

Noem 3 vrouwelijke rolmodellen; 1 in je privé-sfeer, 1 in je zakelijke netwerk en 1 bekende vrouw.

Elkaar versterken als vrouwen vind ik een van de meest krachtige en waardevolle dingen die je kunt doen. 

Een mooi voorbeeld uit mijn omgeving is Myrthe van Til van Samen Wijzer Duin- en bollenstreek. Samen werkten we jaren in het speciaal onderwijs. Net iets eerder dan ik koos zij ervoor om voor zichzelf te beginnen. Haar kracht als ervaren docent heeft ze ingezet om een prachtig, snelgroeiende coaching praktijk op te zetten voor kinderen, jongeren en hun ouders zowel thuis als op school. Daarnaast is ze moeder van twee jonge meiden en zorgt ze ook nog eens goed voor zichzelf omdat ze weet dat dit essentieel is om alle ballen in de lucht te houden.

Zakelijk vind ik het een genot om te kijken naar Celine Charlotte van ’t Wout. Ik ken haar niet persoonlijk, maar volg haar al vanaf dat ze net op instagram zat. Zij laat zo mooi haar eigen groei zien, is hier heel transparant is, deelt haar succesen, haar leerervaringen en haar PMS buien. In korte tijd is ze mega gegroeid met haar bedrijven, Spot Amsterdam (vergaderlocaties op de grachtengordel) en C-Academy (de eerste Instagram cursussen). Inhoudelijk is ze sterk, onbevangen en lekker impulsief, ze motiveert me echt om van mijn praktijk een goede business te maken!

Een andere vrouw die me momenteel inspireert is Simone Levie. Een grote naam binnen de online marketing. Ik luister graag naar haar podcasts, volg een aantal van haar onlineprogramma’s en ga binnenkort naar een event van haar. Ik raak door haar geïnspireerd om groots te denken, buiten de box, niet bescheiden te zijn, jezelf vooral niet klein te houden, geld verdienen met het allerliefste wat je doet en daar helemaal voor te gaan. 

Hoe ziet jouw perfecte werkdag eruit?

Mijn ochtend begint rustig met (na mijn eerste dopper water) een kopje koffie in bed die mijn vriend me haast elke ochtend brengt. Heerlijk om zo rustig de dag te beginnen, even schrijven in mijn journal, ik zet altijd een intentie voor de dag en begin met een dankbaarheids oefening. Zo start ik mijn dag altijd positief. 

Ik knuffel mijn meiden en breng ze naar school. Vanaf 9 uur ontvang ik mijn eerste cliënten in mijn praktijk naast ons huis. Ideaal om dicht bij huis te werken, maar toch niet van huis uit. Ik heb mijn werkweek nu zo ingericht dat ik van maandag tot en met donderdag cliënten zie en vrijdag vooral aan mijn bedrijf werk. Deze verdeling geeft rust en focus. Op de dagen dat ik met cliënten werk, zitten deze altijd vol. Het gaat achter elkaar door. Ik plan rond 12:30 uur pauze in, dan eet ik thuis de eerste maaltijd van die dag, want ik doe aan intermittent fasting. Daarna heb ik genoeg energie voor de rest van de dag.

Op dagen dat ik aan mijn bedrijf werk, heb ik lijstjes die ik kan afvinken, heerlijk! Ik schrijf blogs, neem podcasts op, plan content in, werk aan mijn website en ben bezig om een onlineprogramma te bouwen (zodat ik die 1 miljoen vrouwen nog makkelijker kan bereiken!). Dit programma zal 1 september gelanceerd worden. Ik stel mezelf graag concrete doelen en deadlines. 

Mijn ideale werkdag sluit ik graag af met een lekker diner samen met mijn vriend. We staan vaak samen in de keuken of we gaan lekker uit eten. We hebben sowieso 1 keer per week date night, daar komt niets tussen. De andere dagen eten we afwisselend met onze 5 kinderen, die op verschillende dagen bij ons wonen.

Hoe belangrijk is gezondheid voor jou?

Gezondheid is essentieel, je beseft het nog veel meer wanneer het niet meer vanzelfsprekend is. 7 jaar geleden belande ik in een zware burn-out. Ik was lichamelijk en mentaal helemaal op. Ik was moeder van 2 jonge kinderen en had mezelf jarenlang verwaarloosd door slecht voor mezelf te zorgen en totaal niet te luisteren naar mijn eigen behoeftes. Die periode heeft er echt in gehakt. Ik kon amper een hele dag voor mijn kinderen zorgen, was mega overprikkeld, geïrriteerd, extreem moe, opgebrand. 

Met alles wat ik nu weet, weet ik ook dat ik een flinke vitamine en mineralen tekorten had, roofbouw had gepleegd. Door heel hard aan mezelf te werken en goed voor mezelf te zorgen, mezelf te voeden, ben ik er bovenop gekomen en voel me nu sterker en fitter dan ooit. Zowel mentaal als fysiek. 

Ik blijf gezond door bewuste keuzes die ik maak. Dat betekent niet dat ik nooit suikers eet of een glas wijn drink, dat betekent wel dat ik mijn balans ken, dat ik 4 keer per week sport, dat ik aan IF doe en dat ik mijn rust pak. Ik zorg goed voor mezelf.

Heb je vanwege je werk wel eens je gezondheid verwaarloosd?

Mijn burn-out is mede door mijn werk toen veroorzaakt. Ik was al een tijdje niet meer happy op die plek, vond het werk met de leerlingen zwaar, veel agressie. Niets voor mij. Ik had toen veel eerder naar de signalen van mijn lichaam moeten luisteren. Uiteindelijk werd het een opeenstapeling van alle aspecten uit mijn leven. Nooit meer ga ik het ooit zo ver laten komen.

Welk advies had jij graag 10 jaar geleden gekregen van een andere vrouw?

Alles komt goed! Alle struggles waar ik tegenaan liep rond mijn 30e vond ik pittig. Jonge kinderen, alle ballen in de lucht houden, de leuke moeder, sociale vriendin, perfecte dochter. Het werkte niet. Door hulp te organiseren en keihard met mezelf aan de slag te gaan, werd het allemaal beter. Ondanks heftige keuzes in die tijd zoals een scheiding. Maar alles kwam echt goed, meer dan goed. Ik had dat vertrouwen toen graag willen hebben. En met dat vertrouwen nu, kan ik de hele wereld aan!

Hoe combineer jij je bedrijf met je gezin?

Ik ben onder andere voor mezelf gaan werken om meer tijd met mijn kinderen door te kunnen brengen. Mijn meiden moesten 3 keer per week naar de voorschoolse en naschoolse opvang. Sinds ik voor mezelf werk kan ik ze zelf naar en van school brengen en halen. Heel waardevol. Al moet ik er op letten dat ik niet elk moment achter mijn laptop of telefoon kruip, er is namelijk altijd werk te doen. Als juf was ik klaar zodra ik thuis was. Dat mis ik soms wel, het gevoel echt even helemaal vrij te zijn. Dat lukt me nu eigenlijk vooral als we op vakantie zijn. Ook omdat dit mijn droom is, het allerliefste dat ik wil doen! Waardoor het niet als werk voelt. 

Daarnaast hebben we beide co-ouderschap, zijn kinderen (3) en mijn meiden (2) zijn afwisselend bij ons. Om ieder weekend allemaal. Heel gezellig zo’n groot gezin! 

De andere weekenden hebben we geen kinderen thuis, dat geeft veel ruimte om regelmatig samen weekendjes weg te gaan, uit eten te gaan, dagje sauna. Tijd met elkaar doorbrengen die andere stellen hebben voordat ze kinderen krijgen. Die tijd heb je met co-ouderschap als je een relatie krijgt waarbij er al kinderen zijn.  

Wat trekt jou aan in het gedachtengoed van GZNDenzo?

We delen dezelfde visie. Ambitieuze vrouwen bereiken en inspireren. Of je nu een eigen onderneming hebt of werkt voor een baas, ambitie hebben en je dromen achternagaan is super inspirerend! Daarbij een gezonde balans in je leven creëren omdat je weet dat dit je mentaal en fysiek fit houdt.

Wat gaan we nog allemaal van jou lezen en zien? Bij GZNDenzo en daarbuiten?

Ik ben druk bezig met het ontwikkelen van een onlineprogramma, zodat mijn diensten voor een veel grotere groep vrouwen toegankelijk wordt. Daarnaast kun je me sinds kort horen op mijn podcastkanaal via ITunes of Sound Cloud (beide te vinden onder Romana Switzer). Korte podcasts die no-nonsens zijn, onderwerpen aansnijd zoals je eigen saboteurs, de angst om te falen en waarin ik allerlei tips en tools geef. Er ligt een plan voor een tweede boek, gericht op een keto lifestyle. Daarnaast blijf ik lekker bloggen over alles wat met een healthy lifestyle te maken heeft.

Deel dit artikel