Menu Sluiten

Interview met Marjan Heemskerk

Hoe stel jij je zelf op een netwerkevent voor?

Ik ben blogger en vlogger voor het platform the happy financial. Dit platform ben ik in 2016 gestart met als doel om te laten zien dat financiën helemaal niet moeilijk en saai zijn. Making finance fun & easy is daarom ook het motto. Aan de ene kant geef ik tips over je persoonlijke financiën, zoals het bespreken van geldzaken met je partner, bespaartips, hoe je zo snel mogelijk uit de schulden komt of tips voor het aanvragen van een hypotheek. Aan de andere kant schrijf en vlog ik voor ondernemers, bijvoorbeeld over het inrichten van je administratie, belastingtips, het afsluiten van een verzekering of het regelen van je pensioen. Ik ben 10 jaar lang openbaar accountant geweest. De titel van RA (registeraccountant) heb ik nog steeds, maar ik ben fulltime blogger en vlogger. Daarnaast ben ik docent op Nyenrode Business Universiteit in de master opleiding van de accountancy. 

Wat is jouw ambitie? En ben je altijd ambitieus geweest?

Ik ben altijd heel erg ambitieus geweest. Dit past ook in de accountancy wereld. Ik zag mezelf voor mijn 35e de eerste vrouwelijke partner van mijn kantoor worden. Als ik mijn blog niet was begonnen, was dat ook zeker gelukt. Deze ambitie trekt ik nu ook door voor the happy financial. Als je er niet voor de volle 100% voor gaat, wordt het namelijk een lange weg. 

Noem 3 vrouwelijke rolmodellen

Ik ben altijd voorzichtig met rolmodellen en het op een voetstuk plaatsen van andere. Ik heb bijvoorbeeld wel bewondering voor hoe anderen bepaalde dingen voor elkaar hebben gekregen. Op die manier kijk ik er naar en pik er de dingen uit die voor mijn werken. Zo heb ik zelf veel bewondering voor Jen Sincero van het boek ‘You’re a badass’. Dit boek heb ik gelezen toen ik net op het punt stond om van mijn blog mijn business te maken en heeft me heel erg geholpen om de dingen net anders te zien. Zo schrijft ze bijvoorbeeld dat ze een nieuwe auto ging uitzoeken. En in plaats van voor de veel verstandigere, goedkopere, maar saaiere auto te gaan, ze voor een eigenlijk veel te dure, maar super dikke Audi ging. Dit dwong haar om nog harder te werken, nog beter naar haar eigen tarieven te kijken en zo haar business nog verder aan te scherpen. Dit is me altijd bijgebleven. Ondernemen is risico’s nemen en er ook volle bak voor gaan.

Hoe ziet jouw perfecte werkdag eruit?

Ik ga cappuccino zetten voor mijn man en mijzelf. We zijn allebei ondernemer en hebben de luxe dat we eigenlijk nooit een wekker hoeven te zetten. Tenzij we bijvoorbeeld lesgeven, trainingen verzorgen of een afspraak hebben. Maar meestal krijgen we het zo gepland dat dit niet direct in de ochtend is. Wij zijn geen ochtendmensen.

Na een rustige opstart ga ik het liefst aan één focus project dat ik de dag ervoor heb gepland. Door dit de dag ervoor te doen, heb ik veel meer rust. Een focus project kan zijn het maken van nieuwe content zoals een blog of video of het nakijken van scripties. 

Iedere avond ga ik trainen (Crossfit), zodat ik al mijn gedachten leeg kan maken. Dit is het enige uur op een dag dat ik niet kan nadenken. De workouts zijn zo heerlijk heftig dat ik al moeite heb met tot 10 tellen, laat staan dat ik op zo’n moment nog kan piekeren. 

Hoe belangrijk is gezondheid voor jou? En hoe blijf jij in optimale gezondheid?

Heel belangrijk. Als ik niet gezond ben, kan mijn bedrijf niet meer bestaan. Dat is ook de reden dat ik veel sport en dat ook zeker blijf doen. Zelfs op vakantie word ik na 3 dagen niet sporten rusteloos en lastig en zoek dan een Crossfit box op. 

Daarnaast let ik echt goed op wat ik eet. Vooral tijdens de vele netwerk events is het heel verleidelijk om veel te eten en te drinken. Hier probeer ik wel altijd zorgvuldig mee om te gaan. 

Hetgene waar ik beter op zou kunnen letten, is mijn stress level. Dat is ook precies de reden dat ik veel meer ‘nee’ ben gaan zeggen. Niets of niemand is het waard dat ik te veel stress heb en mijn gezondheid schaadt. 

Heb je vanwege je werk wel eens je gezondheid verwaarloosd?

In de accountancy maak je tijdens Busy season (jan-juni) hele lange dagen, waarbij je vaak ’s avonds op kantoor eet. Ik zorgde er dan altijd voor dat ik mijn eigen eten bij me had. Na drie dagen kwam de pizza je echt wel de neus uit namelijk.

Welk advies had jij graag 10 jaar geleden gekregen van een andere vrouw?

Vertrouw op je eigen intuïtie. Die is heel sterk en heeft meestal gelijk.

Wat is voor jou je grootste drijfveer om succesvol te worden en te zijn?

Ik heb een ontzettende bewijsdrang naar mezelf toe. Ik ben ook altijd bezig en zal niet snel stil blijven zitten. Deze manier van denken van mezelf heb ik geaccepteerd en zorgt er ook voor dat ik zoveel bereikt heb. Veel mensen vragen me hoe ik het voor elkaar heb gekregen om deze business op te zetten en dat ze het wel leuk zouden vinden om ook een ‘blogje’ op te zetten waarmee zee geld kunnen verdienen. Als ik vervolgens vertel hoeveel tijd en energie erin zit, haken ze snel af. 

Werk je liever met mannen of met vrouwen?

Mannen. De accountancy is duidelijk een mannenwereld, dus ik ben het vanaf mijn studententijd gewend. Mannen communiceren directer, iets dat ik zelf ook doe en heel erg kan waarderen. 

Hoe combineer jij je bedrijf met je privéleven?

Mijn werk en mijn privé leven lopen heel erg in elkaar over. Met twee ondernemers in huis is dat ook niet raar. Wij werken bijvoorbeeld ook vaak op zaterdag of zondag. Helemaal niet erg, want vervolgens kan ik lekker op dinsdagochtend naar de kapper. Ik denk altijd dat wanneer je doet wat je leuk vindt, je voor jezelf snel aanvoelt wanneer je te veel gewerkt hebt (dat gebeurt mij overigens niet snel).

Wat trekt jou aan in het gedachtengoed van GZNDenzo? 

De wetenschappelijke basis die er in het platform is. Ik lees veel flauwekul op internet en ben blij dat mensen vanuit hun vak en professie hun kennis delen.

Wat gaan we nog allemaal van jou lezen en zien?

Mijn eerste boek ligt vanaf 17 oktober 2019, vandaag, in de winkels. Het gaat over het najagen van je dromen die vaak door je geldzaken worden belemmerd. Want heel vaak zie ik dat mensen heel hard werken voor hun geld, maar het gevoel hebben dat ze niet vooruit komen. Daarom heb ik een praktisch 5 stappenplan ontwikkeld waarmee je je geld voor je kunt laten werken in plaats van dat jij heel hard moet werken voor je geld.
Natuurlijk komen er wekelijks nieuwe blogs en video’s op the happy financial over verschillende financiële onderwerpen. 

Fotograaf: Jelmer de Haas

Deel dit artikel