Menu Sluiten

Over vrouwen op de apenrots; zelfvertrouwen en meer

Een interview met één van mijn persoonlijke rolmodellen: Carolina Pruis. Carolina is een topvrouw; als interim-directeur werkte ze in meer dan 25 verschillende bedrijven. Haar eerste boek Vrouw op de apenrots, over haar lessen als hooggeplaatste vrouw omringd door mannen, gaf me waardevolle inzichten, mede waardoor ik het roer omgooide en GZNDenzo overnam. Ik sprak met haar over haar nieuwe boek, carrière maken als vrouw en over het belang van een goede gezondheid.

mannen interview ambitie

Waar gaat je nieuwe boek over?

Happy in je werk gaat over plezier in je werk hebben en houden. Ik heb als interim-directeur zo vaak gezien dan mensen te lang in een baan blijven hangen. En dat is jammer, want het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer mensen zonder plezier naar hun werk gaan, ze aantoonbaar minder productief zijn. Ik vind dat kapitaal vernietiging, niet alleen vanuit werkgeversperspectief, maar vooral vanuit het perspectief van de werkende. Het is zonde om een groot deel van je leven te geven aan iets waar je geen plezier en voldoening uit haalt. 

Waarom durven veel vrouwen niet van baan te wisselen?

Ik denk dat veel vrouwen last hebben van onzekerheid en angst voor het onbekende. Wanneer mensen, zoals jij, wel zo’n stap zetten, dan zie je vaak dat anderen daar vaak afwijzend op reageren. Die negatieve reactie komt meestal voort uit een vorm van (onbewuste) jaloezie. Stiekem zouden ze zelf ook wel een andere weg willen bewandelen, maar ze durven het niet en benijden iemand die het wel durft.  

In mijn nieuwe boek omschrijf ik een praktisch en concreet stappenplan om je te helpen werk te vinden of je bestaande baan zo in te richten dat je wel weer happy kunt zijn met je werk. De stappen zijn gebaseerd op mijn persoonlijke zoektocht naar plezier en betekenis in mijn eigen werkleven. Het belangrijkste advies dat ik mensen geef die niet gelukkig zijn met hun werk (uit onderzoek blijkt dat dit zo’n 70% van alle werkenden zijn), blijf niet zitten met de hoop dat het vanzelf wel weer beter gaat worden, maar kom in actie! 

Wat is je beste carrière advies voor ambitieuze vrouwen?

Laat je niet leiden door angst en onzekerheid! Het is een groot verschil in hoe mannen en vrouwen met ambitie en met macht om gaan. In mijn loopbaan heb ik geen groter contrast mee gemaakt tussen mijn tijd als directeur van Voetbal International, een mannenbastion, en als directeur bij Pink Ribbon, een vrouwenorganisatie pur sang. In die mannenwereld moet je duidelijk neerzetten als baas, je onzekerheid niet tonen en in het begin je tanden laten zien. In een vrouwenwereld moet je vooral aan de slag als verbinder voordat je geaccepteerd wordt.

Mijn 1e advies is, als zich een carrièrekans voordoet: gewoon gaan doen. Laat je niet weerhouden door onzekerheid . 

Mijn 2e advies: steek je vinger op. Laat de buitenwereld weten dat je ambitieus bent en je graag iets nieuws wilt. Ook als je nog niet helemaal gekwalificeerd bent. In mijn ervaring is het zo dat vrouwen pas reageren als ze 100% voldoen aan vacature-eisen, terwijl mannen vinden dat ze gekwalificeerd zijn als ze slechts voor 60% voldoen aan de eisen.

Een man denkt: ik heb nog nooit gedaan, maar ik weet zeker dat ik het kan.

Een vrouw denkt: ik heb nooit gedaan, dus ik twijfel of ik het wel kan.

Dat is dus een wereld van verschil. Dus je moet je als vrouw 1 ding goed realiseren. Mannen verwarren onzekerheid met incompetentie. Dat is een heel ander vertrekpunt. En voeg daarbij dat vrouwen de neiging hebben eerlijk voor hun onzekerheid uit te willen komen. Dat is in de ogen van mannen vaak een enorm zwaktebod. Dus ook al voel jij je onzeker, kom er niet voor uit. Dat vertel ik ook mijn studenten op Nyenrode: de meeste succesvolle mensen zijn vaak heel onzeker, alleen ze komen er niet voor uit. Doe als hen en  fake it till you make it!

Werk je liever met vrouwen of mannen?

Mannen! Ik werk liever met mannen. Nou ja, laat ik het nuanceren. Een mix is eigenlijk het beste. Want ook met alleen maar mannen bij elkaar kan het een kippenhok worden, is mijn ervaring. 

Wat ik prettiger vind aan werken met mannen, is dat je veel directer kunt communiceren. Je bent boos, je spreekt dat uit, je drinkt een kop koffie (of beter een biertje) en dan is het afgedaan. Wanneer er veel vrouwen samen werken wordt het vaak ingewikkeld. Veel dingen worden juist niet uitgesproken en onderhuids blijft er veel broeien. Mogelijke problemen zijn daardoor veel minder transparant en minder snel te traceren en op te lossen.

Dat geldt ook voor de verschillen wanneer je in een leidinggevende positie werkt. Wanneer je in een masculiene organisatie werkt, is het belangrijk dat je meteen bij de start je machtspositie duidelijk maakt en die laat gelden. Wanneer je echter met vooral vrouwen werkt, moet je met andere vaardigheden aan de slag. Ik noem dat “vlooivaardigheden”. Je moet juist niet meteen op je strepen gaan staan en je moet proberen een gelijkwaardige relatie op te bouwen  en je niet te laten voorstaan op je positie.

Tot slot, hoe belangrijk is gezondheid voor je carrière en hoe investeer jij in je gezondheid?

Ik denk, net als jij, dat er een nauw verband is tussen je gezondheid en je carrière. Ik heb er zelf altijd zorg voor gedragen dat in directiefuncties niet meer dag 4 dagen per week werkte. Althans op kantoor.

Ik vind een gezonde werk-privé balans belangrijk en werk na acht uur ’s avonds niet meer. Ik sport 3 à 4 keer per week, tennis en ga naar de sportschool (ondanks dat ik dat supersaai vind). Het is goed voor me. En ik zorg ervoor dat ik regelmatig op vakantie ga. Door even weg te zijn, word ik creatiever, verandert mijn perspectief en kom ik tot betere oplossingen.

Dus ja, gezondheid is een belangrijke pijler van succes voor ambitieuze vrouwen! Daarom vind ik GZNDenzo ook een mooi platform!

Deel dit artikel