Categorieën
Carrière

Help ik ben moeder en ondernemer

Stel je voor, je bent ondernemer en dan is de tijd gekomen om niet alleen ondernemer maar ook moeder te zijn. Het kan natuurlijk ook andersom, je bent moeder en wilt daarnaast ook een succesvol bedrijf runnen omdat het nu eenmaal fijn is om vanuit thuis te werken en er tegelijkertijd voor je kids kunt zijn. Veel vrouwen lopen dan toch tegen het volgende probleem aan:

Help ik ben moeder en ondernemer”.

Valkuilen

Want hoe fijn het ook kan zijn, er is een valkuil die je moet zien te voorkomen. Iedereen gaat er van uit dat het grote voordeel van zowel ondernemer als moeder zijn, de flexibiliteit is. Dat is natuurlijk ook zo maar je moet ervoor waken dat je de perfecte balans weet te behouden tussen werken als ondernemer en werken als moeder. Zo zijn er natuurlijk de schooluitjes waarvoor ze altijd ouders te kort komen. Jij als ondernemende moeder zou natuurlijk altijd kunnen helpen omdat je zelf je tijd in kan delen en niet afhankelijk bent van je baas die je een vrije dag moet geven.

Thuis

En ook thuis moet je ervoor waken dat je niet alle taken op je neemt zodat je ondernemerschap het onderspit moet delven. Is de koel- of kelderkast leeg, je partner kan ook even een boodschap halen. Ik ben meer moeder dan dat ik ondernemer ben! De reden daarvoor is dat je je TE flexibel op bent gaan stellen. Begrijpelijk natuurlijk maar je bent niet voor niets ondernemer EN moeder geworden. Hoe combineer je dat nu het beste om te voorkomen dat je in de valkuil van ondernemende moeders terecht komt. Hieronder heb ik drie tips voor jou.

1.      Neem jezelf serieus en denk GROOT!

Als je een succesvol ondernemer wilt worden en blijven zal je moeten beginnen met er zelf voor 100% in te geloven! Je wordt geen ondernemer omdat je een paar uurtjes over hebt naast je moederschap maar je wil een succesvolle onderneming runnen. Als je jezelf meer als huisvrouw of als moeder ziet en je jezelf dus niet echt serieus neemt, dan zal je onderneming nooit succesvol worden. De kans bestaat dat anderen je ook niet serieus nemen.

Bedrijfje of bedrijf?

Tijdens mijn adviesdagen “Meer resultaat uit Facebook en Instagram” trap ik altijd af met een voorstelrondje. Er is altijd wel een vrouwelijke ondernemer die zegt wie ze is en dat ze een “bedrijfje” runt. Wanneer je klein denkt zal je onderneming ook nooit groot kunnen worden. Denk dus GROOT! 

2.       Maak duidelijke afspraken met je partner.

Uiteraard ben jij als thuiswerkende moeder veel flexibeler dan dat je partner in loondienst dat is. Maar wil dat dan ook zeggen dat jij binnenshuis meer taken op je moet nemen dan je partner? Ik vind van niet. Maak daarom duidelijke afspraken met je partner of wie wat in het huishouden doet. Mochten jij en je partner er niet uit komen en blijkt het huishoudelijke werk teveel te zijn om zowel papa als werknemer en mama als ondernemer te zijn, neem dan een huishoudelijke hulp. Hoewel er misschien mensen zijn die daar raar tegenaan kijken, Je hoeft je er echt niet voor te schamen want jij, als mama en ondernemer, is niet anders dan al die andere mama’s die zowel mama als werknemer zijn!

Thuiswerken dus ook het huishouden doen?

Het feit dat jij vanuit thuis werkt wil niet zeggen dat jij het al het werk thuis moet doen. Je bent zowel mama als ondernemer en dat ondernemer zijn, kost nu eenmaal tijd. Die huishoudelijke hulp kost dan wat geld maar dat verdien je met zekerheid terug met je succesvolle onderneming.

Bovendien vond ik het huishoudelijk werk ook nooit echt leuk om te doen en was ik er vooral niet zo goed in dus ik heb al jaren met veel plezier een hulp waardoor ik tijd vrij kan maken om zowel mama als ondernemer te zijn. Het geeft me de kans om op bv de woensdagmiddagen iets leuks met mijn kinderen te gaan doen. Of we nu de bossen in trekken, gaan picknicken in het park of gaan chillen bij het skatepark, alles is beter dan mijn kinderen zich herinneren dat mama op woensdagmiddag de badkamer aan het schrobben was.

3.      Laat je kinderen overblijven en opvang gaan

De combinatie kinderen in je nabije omgeving EN een succesvolle onderneming runnen is niet ideaal. Kinderen vragen nu eenmaal aandacht waardoor jij je niet kunt  concentreren met als gevolg dat je niet 100% productief bent. Laat je kinderen daarom overblijven en/of naar de kinder- of naschoolse opvang gaan. Ook dit brengt natuurlijk kosten met zich mee maar, net zoals bij de huishoudelijke hulp. Maar ook die verdien je snel weer terug doordat je meer energie en tijd in jouw eigen bedrijf kunt steken. 

Vijfde dag helemaal vrij en voor de kinderen?

Mocht je het niet fijn vinden om je kinderen vijf dagen per week onder te brengen bij de opvang dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen, net zoals andere werkende moeders, om dat maar vier van de vijf dagen te doen. Zo kun je de vijfde dag inplannen om helemaal niet te werken als ondernemer en heb je quality time met je kinderen. Die dag komt er geen laptop uit de tas, worden telefoontjes, appjes en mailtjes niet beantwoord.

Door bovenstaande tips zijn er geen momenten dat ik denk: “Help ik ben moeder en ondernemer” maar denk ik altijd: “Yes, ik ben moeder EN ondernemer!”

Recente artikels van Angeliek Nelissen (Meer lezen)
Deel dit artikel