Menu Sluiten

Eigen bedrijf: kies je voor een BV of eenmanszaak?

Mensen die ervoor hebben gekozen om voor zichzelf te beginnen, twijfelen vaak over hoe ze hun onderneming vorm moeten geven. Ga je werken vanuit een eenmanszaak of is een BV toch aantrekkelijker? Zoals altijd bij het maken van keuzes hebben beide rechtsvormen voor- en nadelen. Ik heb de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet.

Oprichting

Voor beide rechtsvormen geldt dat een startkapitaal niet vereist is. Een eenmanszaak is gemakkelijk op te richten. Een bezoekje aan de Kamer van Koophandel (KvK) en het is geregeld. De kosten hiervoor bedragen € 50,-. Voor de oprichting van een BV geldt dat naast de inschrijving bij de KvK een notariële oprichtingsakte en statuten moeten worden opgesteld. Hiervoor moeten dus notariskosten ( doorgaans tussen € 500,- en € 1.000,-) worden gemaakt, waardoor de oprichting van een BV duurder is.

Jaarlijkse kosten

Zowel een eenmanszaak als een BV zijn verplicht een administratie bij te houden. Voor beide rechtsvormen geldt dat elk kwartaal een Btw-aangifte en elk jaar aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting moet worden ingediend. Een BV heeft daarnaast ook de verplichting om jaarlijks een jaarrekening op te stellen (die aan allerlei wettelijke vereisten moet voldoen) en deze te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Belasting eenmanszaak: box 1

De inkomsten van de eenmanszaak worden belast in box 1 (inkomstenbelasting, tarief variërend van 35,55% tot en met 52%). Bij het berekenen van het belastbare inkomen van de eenmanszaak kan gebruik worden gemaakt van een aantal gunstige aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling.

Belastingafdracht BV iets ingewikkelder

Om te beginnen moet je aan jezelf als directeur-grootaandeelhouder (dga) een salaris uitkeren. Dit wordt de gebruikelijkloonregeling genoemd. In 2020 is dit bedrag in beginsel vastgesteld op € 45.000,-.

Uitzonderingen hierop zijn mogelijk als je kunt aantonen dat je moet worden aangemerkt als start-up of als je kunt aantonen dat voor jouw werkzaamheden een lager “gebruikelijk” loon dient te worden gehanteerd. Dit inkomen wordt bij jou persoonlijk belast in box 1.

De winst die de BV overhoudt na uitkering van dat salaris, wordt belast met vennootschapsbelasting (20% over de eerste € 200.000,- en 25% over alles boven dat bedrag).
Eventuele winst na heffing van de vennootschapsbelasting, kan door de BV worden uitgekeerd aan jezelf als aandeelhouder. Deze dividenduitkering wordt belast in box 2 (tarief van 25%).

Aansprakelijkheid

Als eigenaar van je eenmanszaak ben je 100% privé aansprakelijk voor de schulden van je eenmanszaak. Dit betekent dat schuldeisers van je eenmanszaak zich direct kunnen verhalen op jouw privévermogen, zoals je huis en je spaargeld.

Dit is anders bij een BV. Schuldeisers kunnen zich alleen verhalen op het vermogen van de BV en niet op jouw privévermogen. De enige uitzondering hierop is als je als bestuurder aantoonbaar onbehoorlijk hebt gehandeld (“bestuurdersaansprakelijkheid”). Hiervan is echter niet snel sprake, zodat je privévermogen doorgaans veilig is.

Tot slot

De twee belangrijkste elementen om rekening mee te houden bij de keuze tussen een eenmanszaak of een BV zijn de aansprakelijkheid en de belastingdruk. Als je aansprakelijkheidsrisico’s niet gemakkelijk kunt afdekken via algemene voorwaarden en/of aansprakelijkheidsverzekeringen, dan is het verstandig om te kiezen voor een BV.

Fiscaal gezien wordt een BV echter pas aantrekkelijk bij hogere jaarlijkse winsten. Uitgangspunt daarbij is een winst van € 150.000,- of hoger, maar dit kan natuurlijk erg verschillen per situatie.

Ben je van plan een eigen onderneming te starten, vraag dan vooral advies over de voor- en nadelen voor jouw specifieke situatie.

Recente artikels van Archana Mahabiersing (Meer lezen)
Deel dit artikel