Menu Sluiten

De belangrijkste tips over kanker op de werkvloer op een rijtje

tips over kanker op de werkvloer

Dat kanker een beladen gespreksonderwerp is op de werkvloer heb jij misschien wel gemerkt. Omdat je leidinggevende bent, omdat jij zelf geraakt bent door kanker of omdat een collega in jouw team kanker heeft. Voor iedereen is dit een pittige tijd. In verbinding zijn met elkaar is dan belangrijk. Maar hoe doe je dat nu? In deze blog krijg je een aantal tips.

‘Wat heb je nodig’

Wat natuurlijk niet alleen geldt voor de ziekte kanker, maar eigenlijk voor alles waardoor een collega uitvalt, is de vraag stellen: ‘Wat heb je nodig?’. Simpel toch? Of juist niet? Hebben we niet allemaal het beste voor met onze collega? En geven we tips in plaats van één simpele vraag te stellen? Stel ‘m maar eens, dé juiste vraag, je zult verrast zijn! 

Stap voor stap

Ga samen deze situatie stap voor stap aan. Te ver vooruitkijken en plannen maken is zonde van je energie. Hou de stappen klein. Bekijk steeds in elke fase van de ziekte hoe jullie onderling communiceren. Zeker in deze tijd met corona zal het elkaar live treffen vele malen minder zijn dan daarvoor. Welk alternatief spreken jullie daarvoor af?

Kijk jij naar de mogelijkheden?

Niets is menselijker dan te kijken naar wat er niet lukt, of wat er absoluut niet kan. Waar voorheen de diagnose kanker betekende dat je stopte met werken, is er nu steeds meer ruimte om het gesprek te voeren over welke mogelijkheden om te werken er wél zijn. Werken is onderdeel van je leven, ook als je de diagnose kanker krijgt. Daarom is aangehaakt blijven bij het werk belangrijk. Stem samen met de bedrijfsarts goed af wat in welke fase van je ziekte wel en niet kan, wat er nodig is en hoe er vanuit de werkgever ondersteunt kan worden in het ziekteproces. 

Corona en in contact blijven

Dat vraagt om een nog betere afstemming. Hoe zorg je ervoor dat je met elkaar in verbinding komt en blijft? Door het drinken van een digitale kop koffie. Door goede afstemming van werktaken. Door het meeluisteren bij een werkoverleg, zo hoef je nog niet actief deel te nemen en hoor je toch wat er speelt. Zo maar even de werkvloer op lopen, is er nu niet bij. Spreek met elkaar af hoe jullie elkaar digitaal ontmoeten. 

Regel een buddy

We vinden het heel gewoon dat een nieuwe collega wordt ingewerkt door een collega die al een tijdje op de afdeling rondloopt. Maar waarom zou je ditzelfde niet doen voor een medewerker die er een tijd uit is geweest door ziekte? Deze buddy vertelt wat er veranderd is in de afgelopen tijd, welke processen of werkzaamheden er anders gaan dan voorheen en fungeert als vraagbaak voor de collega die na kanker weer start met werken.

Een laat effect

Ooit gehoord van ‘late effecten na kanker’? Zoals verminderde energie, concentratieproblemen, verminderde lichamelijk conditie of angst? Deze late effecten kunnen het dagelijkse functioneren belemmeren. En kunnen ook effect hebben op het werk. Zorg dat je hier samen frequent over praat.

Balans

We weten allemaal hoe belangrijk het is om een goede balans te hebben tussen werk, gezin, sporten, huishouden, studie, sociale contacten, nevenactiviteiten, ontspanning en zo nu en dan eens lanterfanten. Een goede balans lijkt zo makkelijk maar het is hard werken. Als je kanker hebt gehad en door de behandelingen een energiebeperking ervaart is het extra belangrijk om alert te zijn op de balans.

De juiste toon, tijd en oprechte interesse…

Duidelijke afspraken zijn belangrijk en jij bent als leidinggevende daarin de schakel! Stel bij waar nodig en blijf open communiceren. Iedere fase van de ziekte vraagt om het bijstellen van afspraken. Maak tijd voor afspraken waarin jullie bijpraten, stel vragen en ben oprecht geïnteresseerd.

Voorbereiden of je laten overvallen?

Als leidinggevende kun jij je voorbereiden op gesprekken over kanker. Voor een medewerker die geraakt is door kanker is het wel zo prettig dat hij of zij een leidinggevende treft die weet hoe je deze gesprekken voert. Want wist jij dat het eerste contact tussen medewerker en leidinggevende de rest van het traject bepaalt? Dan wil je toch dat dat eerste contact op een juiste wijze verloopt? 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het voeren van het gesprek over kanker op de werkvloer? Laat dan een bericht achter op mijn website, op Linkedin of via Instagram.

Deel dit artikel