Menu Sluiten

Carrière tips van een vrouwelijke professor

carriere GZNDenzo

Carrière ladder

Hoe kom je verder op de carrièreladder van de universiteit? Hoe bereik je je doelen? Wat moet je ervoor doen en ook voor laten? Kun je een carrière met een gezin combineren? Vragen van jonge vrouwen met ambitie in de wetenschap, op de speed meeting van het “Erasmus Women in Academia program”.

Mijn weg op de universiteit

Ik werd door een aantal vrouwelijke tweetallen, postdocs en universitair docenten,  bevraagd over mijn carrière en privé leven. Hoe ik mijn keuzes had gemaakt en hoe ik mijn leerstoel had bemachtigd. Of ik al vroeg in mijn carriere naar het hoogleraarschap had toegewerkt? Het antwoord is helder: Nee, zeker niet! Mijn persoonlijke omstandigheden maakte dat ik mijn baan als kinderarts moest heroverwegen.

Hoe kon ik klinisch werk, met onregelmatige diensten combineren met een jong gezin. Na mijn scheiding droeg ik nagenoeg alleen de zorg voor mijn drietal.  Een carrierewissel naar een onderzoeksbaan met regelmatige werktijden leek de beste optie.  De twee miljoen euro voor onderzoek op de spoedeisende hulp bood de oplossing. Ik verdween echter niet achter een stoffig bureau met computer, maar kocht met dit project tijd voor onderzoek zonder de kliniek volledig vaarwel te zeggen. Dit was een prachtige kans, mijn patienten bleef ik zien en het onderzoek inspireerde. 

Na het eerste project, volgde het tweede enz. Het begeleiden van enthousiaste jonge promovendi gaf energie. Samenwerkingen werden opgezet en inspirerende partners gevonden. De onbetrouwbare partners zei ik op, waarna vervelende discussies en kwetsende mails volgden. Daar kan ik nog steeds niet goed tegen. 

Werk-privé balans

Privé en werk zijn communicerende vaten en jij bepaalt zelf welke balans gezond is: vergaderen tentijde van de avondspits thuis minialiseerde ik, vanaf 20.00uur was ik beschikbaar, één keerper jaar congres in het buitenland en werktijden werden tijdelijk aangepast bij oppasproblemen. En natuurlijk oordeelden collega’s en leidinggevenden hierover. Het is mijn keuze, mijn leven! 

Er is niet één einddoel voor je carriere, maar zorg dat je op een interessante weg blijft lopen die je plezier en energie geeft. Kijk om je heen, je komt zoveel mooie dingen en zovele inspirerende personen tegen. Je ziet wel waar je uitkomt. Neem het schilderij van Margritte “ La jeunesse illustrée” als leidraad. Je gaat niet op een doel af, de weg vormt zich door te doen. En durf  je eigen pad te kiezen.

Recente artikels van Prof. dr. Henriette Moll (Meer lezen)
Deel dit artikel