Menu Sluiten

Borstvoeding en werken, wat zijn je rechten?

Borstvoeding en werken. Wat zijn je rechten

Uit onderzoek blijkt dat voeden of kolven onder werktijd geen vanzelfsprekendheid is. Recent was dit item weer even hot news vanwege een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Die oordeelde dat de gemeente Den Haag ten onrechte een werknemer de laan uit had gestuurd, omdat zij onder werktijd naar huis ging om borstvoeding te geven.

Wettelijk recht

Het is een wettelijk recht van vrouwen om in de eerste negen levensmaanden van het kind borstvoeding te geven onder werktijd.

Zowel werkgevers als moeders weten vaak niet goed wat ze er precies mee aan moeten, die borstvoeding. Veel vrouwen stoppen daarom met het geven van borstvoeding op het moment dat ze weer aan het werk gaan. Toch is het een wettelijk recht van vrouwen om in de eerste negen levensmaanden van het kind borstvoeding te geven onder werktijd. Dit voedingsrecht van vrouwen is geregeld in de arbeidstijdenwet. Hierin is bepaald dat een vrouw een kwart van haar gewerkte uren per dag borstvoeding mag geven. Hetzelfde geldt voor kolven. Op een werkdag van acht uur, mag een vrouw dus twee uur gebruiken om te kolven of voeden, náást de gebruikelijke pauze(s). Werkgevers zijn verplicht om het salaris over deze uren door te betalen.

Het is een wettelijk recht van vrouwen om in de eerste negen levensmaanden van het kind borstvoeding te geven onder werktijd

Vrouwen mogen ervoor kiezen om de borstvoeding thuis te geven. Als een vrouw niet naar huis gaat om borstvoeding te geven of te kolven, maar dit op het werk wil doen, dan moet er een ruimte beschikbaar zijn die aan bepaalde eisen dient te voldoen.

Eisen kolfruimte voor borstvoeding of kolven

  • De ruimte moet afgezonderd en rustig zijn. Een bedrijfskantine voldoet dus niet;
  • De ruimte moet op slot kunnen, zodat vrouwen voldoende privacy hebben;
  • De ruimte moet hygiënisch zijn. Het toilet is daarom geen geschikte kolfruimte;
  • Er moet zitgelegenheid zijn, dat wil zeggen er moet een stoel of bank staan. Een kruk of tafel waar vrouwen op zouden kunnen zitten is niet voldoende;
  • De ruimte moet warm en te ventileren zijn. Een ruimte in een koud magazijn is dus niet geschikt;
  • Er moet een koelkast staan om de afgekolfde melk in te zetten.

Niet alle werkgevers zullen zo’n ruimte per direct beschikbaar hebben. Zorg er dus voor dat je werkgever zo snel mogelijk te weten krijgt dat je wil gaan kolven op het werk of naar huis wil om borstvoeding te geven. Op die manier is er voldoende gelegenheid om tot goede afspraken met elkaar te komen en een kolfruimte beschikbaar te (laten) maken.Recente artikels van Archana Mahabiersing (Meer lezen)
Deel dit artikel