Categorieën
Carrière

Waarom de beste managers juist dingen loslaten

Goed managen is niet simpelweg de leiding nemen en alles zelf willen oplossen. Nee, managen gaat over verbinden. Tijdens het gastcollege ‘Managen vanuit het hart’ aan de Hogeschool van Rotterdam komt delegeren aan bod. Bijna unaniem roepen de 3e jaar studenten dat ze delegeren lastig vinden. Loslaten is vertrouwen durven geven. Dit betekent dat een project misschien anders verloopt dan jij voor ogen hebt. Dat je misschien een keer een deadline niet haalt. Tja, dat hoort bij het proces.

Conflictmijdend gedrag doorbreken

Voorbeelden helpen om de kern te raken. Geven inzicht in waarom ‘loslaten’ moeilijk is. Hier komt ook elkaar op gedrag aanspreken om de hoek kijken. Vooral als je met vrienden samenwerkt wordt dit als ingewikkeld ervaren. De angst dat je iemand kwetst, omdat hij zijn afspraken in het projectteam niet nakomt. De kans dat hierdoor een conflict ontstaat. De kans op een conflict vermijdt men liever. Eigenlijk hebben we het hier dus over communicatie.

Samen kaders afspreken

De studenten benoemen iets waar we ook dagelijks in het bedrijfsleven mee te maken hebben. Wat communiceer je wel en wat communiceer je niet? En hoe communiceer je dit dan? Ook ik kan hier geen standaard antwoord op geven daar het vaak aan de situatie ligt en wie je voor je hebt. Wat mijn advies is, om vanaf de start van een project kaders met elkaar af te spreken.

Nee, geen hele waslijst echter 3 of 4 dingen die je als groep afspreekt om te doen. Daarbij de belofte dat je elkaar erop aanspreekt als het niet gebeurd.  Zo komt het in elk geval niet uit de lucht vallen en kun je ergens op terugvallen. Mijn ervaring is als je duidelijke kaders stelt, de groep makkelijker functioneert.

Jezelf accepteren

Om te kunnen verbinden is acceptatie van wie je bent essentieel. Ja, dan heb ik het ook over die mindere eigenschap. De groep studenten is gelijk wakker als ik dit benoem. Er gebeurt iets moois: een studente staat aarzelend op en deelt: ‘De eigenschap waar ik van baal is dat ik onzeker ben.’ Vervolgens buigt ze deze eigenschap positief om en benoemt wat het voordeel van haar ‘slechte’ eigenschap is. Ze noemt dat haar onzekerheid maakt dat ze goed nadenkt voor ze haar mening deelt en dat ze die bovendien in detail kan onderbouwen. Met glimlach van oor tot oor gaat ze weer zitten. Vandaag heeft ze voor het eerste het voortouw durven nemen.

Wie niet kan verbinden, kan niet managen

Als je niet weet te verbinden, dan kun je ook niet managen. Deel talenten met elkaar. Durf te benoemen waar je van jezelf van baalt. Vraag iemand om je te helpen de mindere eigenschappen om te buigen naar je kracht. Durf te accepteren wie je bent! Verbinden begint immers bij jezelf.

Recente artikels van Moniek Van Rheenen-Schreurs (Meer lezen)
Deel dit artikel