Menu Sluiten

3 tips voor aankomende managers

managers

Terwijl ik mijn les sociale innovatie aan de universiteit aan het voorbereiden ben dwalen mijn gedachten af: “Wat wil ik de studenten meegeven als ze straks aan het werk gaan als medewerker of misschien wel als manager?” Ik geloof dat je zelf jouw eigen pad gaat bewandelen en wat mijn pad is kan juist voor jou totaal anders zijn. Wel kan ik mijn ervaringen delen.

Breekbaarheid

Mijn manager leest met een diepe zucht mijn klantenvoorstel en begint driftig te schrijven. Op het moment dat ze me het gecorrigeerde voorstel overhandigt luister ik met een half oor en de woorden “het ziet er goed uit op een paar punten na” klinkt in mijn oren “het is waardeloos”. Ik word onzeker en mijn enthousiasme om nieuwe ideeën te delen verdwijnt.

Overwerken?

Door hard werken kom je er wel heb ik vaak gehoord. Dit heb ik zelf geïnterpreteerd als ‘lang & hard werken’. Als eerste op kantoor zijn en als laatste weg gaan dat was mijn motto. Na een paar jaar was ik moe van dit ritme en eerlijk gezegd had ik mooie moves gemaakt maar ik werd er geen leuker mens van. Ik herinner me nog goed dat ik voor eerst voor internationale bestuur (board) mocht spreken terwijl ik een uitnodiging had gekregen voor een belangrijk familie privé moment. Ik koos voor mijn werk.

Ego

Een collega presenteerde mijn idee uit zijn naam en kreeg een staande ovatie, toen knapte er iets bij mij. Oneerlijk en in tranen belde ik mijn partner en zijn reactie was: ‘Gefeliciteerd, hoe gaaf is het dat ze dit idee gaan gebruiken? Jij kunt jezelf in de spiegel blijven kijken en blijf geloven in jezelf  – ‘even if you don’t get the credits for it’. Mijn toenmalige manager was geweldig en hij droeg ook uit dat iedereen waardevol is en benoemde waarom. Als een manager zich belangrijker voelde dan onze office manager was je bij hem aan verkeerde adres.

Ik heb de wijsheid niet in pacht maar drie dingen die me zijn bij gebleven is breekbaarheid van mezelf als beginnende werknemer, overwerken geen reden is voor succesvolle carrière en ego’s beter in de koelkast gezet kunnen worden want alleen kun je niets en samen kun je alles!

Recente artikels van Moniek Van Rheenen-Schreurs (Meer lezen)
Deel dit artikel