Menu Sluiten

100% aanwezig op het werk na kanker………nu is het klaar!

‘Kanker op het werk een normaal gespreksonderwerp laten zijn’ is mijn missie. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat als het woord ‘kanker’ valt, het gesprek wat ongemakkelijk wordt. En dat hoeft niet! In mijn maandelijkse blogs geef ik, vanuit het perspectief van iemand die geraakt is door kanker, de leidinggevende en het team, tips hoe je het gesprek over kanker op een respectvolle, open manier op het werk voert. In deze blog vertel ik mijn ervaringen toen ik me voor 100% aanwezig meldde.

1 mei, de dag van de arbeid. Ik vergeet die datum nooit meer

Dat was de dag dat ik me 100% aanwezig meldde. De vlag kon uit! Iedereen blij: ik, mijn leidinggevende en mijn team. Vanaf nu is alles weer normaal……..of toch niet?

Onbedoeld waren er een hoop verwachtingen

Mijn eigen verwachting, dat ik ‘alles’ weer kon. En de verwachtingen van mijn team, dat ik alles wat ik voordat ik ziek werd aan werkzaamheden deed, ook nu weer zou oppakken. En daar ging het mis. Ik keek anders tegen de wereld aan door mijn ziekte en dus ook tegen mijn werk. Ik wilde dát doen wat ertoe deed, wat nut had en waar ik energie van kreeg.

Ik had door mijn afwezigheid informatie gemist. Mijn team had in die periode een groot project gedraaid en ik was er weer 100% maar toch ook weer niet. Dat leverde zo nu en dan irritaties op, aan beide kanten. Het team snapte mij niet en ik had het idee dat ik mijn afwezigheid moest verantwoorden. Dat is natuurlijk helemaal niet aan de orde. Het is van belang om met elkaar in gesprek te blijven. Spreek de verwachtingen naar elkaar uit. Misschien heeft je team tijdens jouw afwezigheid enorm onder druk gestaan? En hopen ze dat jij jouw oude taken weer oppakt? Omdat jij daar zo goed in bent? Neem de tijd om weer aan elkaar te wennen. Plan een werkoverleg waarin je over en weer de afgelopen periode doorneemt. En maak vervolgens afspraken met elkaar. Is dit misschien het moment om taken te herverdelen? Of niet? Bespreek dat met elkaar.

En hoe is het voor jou om weer terug te zijn op je oude plek? Passen de werkzaamheden jou nog goed? Of voel je dat je energie verliest? Zit je nog wel op de goede plek? Waar wil je aan bijdragen? Onderzoek waar jij energie van krijgt. Misschien heb je, net als ik, een missie?

We werken allemaal langer door. Dan is het belangrijk dat je dát doet waar jouw hart ligt. Misschien heb jij die baan al, dat is mooi! Of werk je er al naar toe. Maar het kan ook zijn dat je voelt dat je wat anders wilt, maar nog niet helemaal helder hebt hoe dat andere werk er dan uit ziet. In kleine stappen kun je dat onderzoeken.

En welke rol heb ik als leidinggevende in deze fase?

In de fase dat jouw medewerker weer 100% aanwezig is, blijft het gesprek over kanker gewoon doorgaan. Even voor jouw beeld, dit gesprek stopt waarschijnlijk nooit meer. Daar heb je waarschijnlijk geen rekening mee gehouden.

Hieronder een aantal tips:

  • Blijf alert op de dynamiek binnen het team, hoe wordt er nu met elkaar samengewerkt?
  • Past de medewerker die geraakt is door kanker nog op die plek?
  • Voer het gesprek over hoe deze medewerker zijn of haar inzetbaarheid ziet. Zowel op de korte termijn als de lange termijn.

Corona en 100% aanwezig?

Dat vraagt om een nog betere afstemming tussen jou, je leidinggevende en je team. Jullie treffen elkaar waarschijnlijk niet op het werk dus hoe zorg je ervoor dat je met elkaar in verbinding komt en blijft? Maak voor jezelf een plan, hoe jij jouw inzet ziet. Welke taken liggen er voor jou en je team en welke daarvan ga jij oppakken? Bespreek dit met je leidinggevende en vervolgens met je team. Op deze manier schep je voor iedereen duidelijkheid. Dat werkt wel zo prettig!

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het voeren van het gesprek over kanker op het werk? Of welke stappen je zet om te onderzoeken bij welke werkzaamheden jouw hart ligt? Laat dan een bericht achter op mijn website, op Linkedin of Instagram.

Meer lezen

Wil je meer artikels lezen zoals de juiste balans vinden na kanker? Lees dan volgende artikels op GZNDenzo:

 

Deel dit artikel