Menu Sluiten

10 tips voor een succesvolle carrière

succesvolle carriere maken

Als vrouwelijke chirurg en inmiddels ook toezichthouder heb ik een lange weg afgelegd op de zogenaamde carrièreladder. Vanaf het moment dat ik op mijn 18e geneeskunde ging studeren tot aan het behalen van de doctorsgraad bij de verdediging van mijn proefschrift. En daarna tijdens de jarenlange opleiding tot chirurg heb ik door schade en schande geleerd, wat er voor nodig is om als ambitieuze vrouw een succesvolle carrière na te streven en te krijgen….

Hierbij 10 tips om succesvol carrière te maken, die ik zelf graag jaren eerder gehoord of gelezen had. 

  1. Zorg voor jezelf

Ik zet dit bewust op nummer 1, omdat veel vrouwen dat zelf niet doen. Ze zorgen voor hun baan, hun carrière, hun kinderen, ouders, vrienden, huis, huisdieren enzovoorts. Maar geloof me: je krijgt op enig moment de rekening gepresenteerd als je niet goed voor jezelf zorgt. En dat is dat een (tijdelijke) hick-up in je carrière. Voorkomen is beter dan genezen!

2. Voel je niet schuldig

Het is nergens voor nodig. Jij mag ambitieus zijn. Jij kan en mag het beste uit jezelf halen. Laat je niet leiden door de mening van andere mensen. Doe wat jij wil doen en doe het met volle aandacht.

3. Wees authentiek

Als je de dingen doet die echt bij jou passen en waar jij gelukkig van wordt, dan zal je het meeste succes behalen. Of dat nu je eigen bedrijf of een carrière als professional is, het maakt niet uit. Als je er zelf maar blij van wordt en je je maximale potentieel kan benutten. Jij bent uniek.

4. Bepaal je doel

Als je niet weet wat je einddoel is, dan blijf je maar heen en weer fladderen tussen verschillende bezigheden. Dus begin met het einddoel voor ogen. Dat kan soms heel overwhelming zijn, want het doel lijkt zo ver weg. Maar zet het toch vast en hak daarna het doel in kleine stapjes en stel maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse doelen. Het werkt! Echt!

5. Leer onderhandelen

Ook zo iets dat wij vrouwen vaak lastig vinden. Onderhandelen. Maar als je de basale vaardigheden leert, kan je er zoveel voordelen van hebben; financieel en persoonlijk. Zorg dat je dat kan! Begin altijd door voor jezelf het gezamenlijk belang vast te stellen. Als je dat niet uit het oog verliest en de ander laat zien, dat jij dat begrijpt, verloopt de onderhandeling vaak veel soepeler.

6. Volg je hart, niet je angst

Alle nieuwe dingen en stappen zijn eng. Die sollicitatie, die nieuwe afdeling of al dat geregel voordat je ondernemer bent…ja, dat is zo. Nou en? Als je iets echt wil, met heel je hart, dan ga je er voor. Laat je niet afleiden en zeker niet door dat angstige stemmetje, die innerlijke criticus in je hoofd.

7. Bereid je voor

Een goed begin in het halve werk. Kom nooit onvoorbereid naar een vergadering of klant, zodat je ook nooit verrast kan worden. Verdiep je in het bedrijf, het project en in diegene met wie je een afspraak hebt. Zorg ervoor dat jij je hebt ingelezen in de materie. Zorg dat je altijd weet waar het overgaat, dan behaal je de beste resultaten.

8. Zoek een mentor

Jij bent ambiteus, maar je mist nog de ervaring. Althans van het volgende niveau. Want carrière maken is eigenlijk een spel. En dat spel moet je leren spelen. Hoe eerder, hoe beter.

Naast het luisteren van podcasts en het lezen van boeken over strategie en leiderschap, is het heel erg waardevol om een of meerdere mentoren te zoeken. Leer van de ervaring van een ander en vooral ook van het verschillende perspectief!

9. Laat je zien

Zorg dat jouw werk en jouw succes zichtbaar is. Dat is iets wat wij vrouwen vaak minder goed doen dan onze mannelijke collega’s. Misschien wel omdat het heel diep in het ‘meisjesgedrag’ in onze samenleving is verankerd. Toch is het absoluut onontbeerlijk voor een succesvolle carriere. Maak jezelf zichtbaar. Ook als je wèl heel goed en hard werkt, maar toch onder de radar blijft, dan zal jij veel minder snel promotie maken of die grote klant binnenhalen. Investeer dus in je personal branding en je zichtbaarheid.

10. Investeer in jezelf

Lees blog, lees boeken, luister naar podcasts. Zorg ervoor dat je je blijft ontwikkelen als je geïnteresseerd bent in een succesvolle carrière. Laat je inspireren door vrouwelijke rolmodellen en laat je uitdagen en inspireren in masterclasses.

Deel dit artikel