Menu Sluiten

10 tips van succesvolle mensen

10 tips van succesvolle mensen

Esther Kreukniet zet 10 waardevolle tips van succesvolle mensen een rij, zodat jij het geheim van succes leert kennen. In onze maatschappij is het een must om op alle vlakken succes te hebben en daarom leg je de lat vaak heel hoog. Daardoor kun je je doel nogal eens voorbij streven want is het niet de bedoeling om gewoon een lekker leven te hebben? Waarin je je vrij en blij voelt en met betekenis leeft? Tevreden bent? Natuurlijk speelt succes daarbij een rol, want om dat leven te bereiken ben je het liefst financieel onafhankelijk met een fijne vriendenkring, liefde en gezondheid in je leven. En toch kun je dat gevoel hier en nu al leven, want succes zit al in je hart, het is een mindset.

Hoe ik dat weet?

In al die jaren dat ik succesvolle mensen geïnterviewd heb, bleven de beste tips me bij. Want hoe ze hun succes ook na streefden, ik merkte dat ze allemaal dezelfde aanpak hadden en hetzelfde ambieerden: vrijheid, gelukkig zijn, bewust leven en zich verbonden voelen met anderen. Het is vaak de reis naar de top die het boeiend maakt en heus niet alleen het behalen van je eindbestemming. Want wat doe je zodra je de top behaald hebt? Dan kijk je alweer naar de volgende uitdaging. Tenminste, de meeste succesvolle mensen doen dat, met een onaflatend en aanstekelijk enthousiasme. En laat dat enthousiasme nou hun geheim van hun succes zijn!

  1. Doel. Succesvolle, blije mensen hebben duidelijk een doel voor ogen. Als je geen doel hebt, dan weet je ook niet precies wat je wilt en waar je naar toe gaat. Zet een doel voor ogen, visualiseer het en dan bedenk je ook gemakkelijker hoe je dat gaat doen. Dus wil je dat boek schrijven? In een koor zingen? Een nieuwe baan? Bedenk hoe je dat wilt en laat je enthousiasme stromen.
  2. Verantwoordelijkheid. Succesvolle mensen zijn krachtige mensen die hun verantwoordelijkheid nemen; óók als het fout gaat. Want dit is wat zij willen en als dingen niet meteen gaan zoals ze het voor zich hadden gezien, zien ze dat niet als mislukking maar als een manier om van te leren en gaan weer vrolijk door.
  3. Discipline. Alle succesvolle mensen zijn ontzettend gedisciplineerd. Van atleet tot zakenvrouw, van jonge student tot schrijfster. Allemaal. Ik heb zoveel mensen gevraagd wat ze er voor over hadden om hun doel te bereiken en hun antwoord was: alles. Vroeg opstaan, extra trainen, veel reizen, al hun tijd besteden aan hun werk – zij zien het namelijk niet als een opgave, ze zien het als de waardevolle tijd die hen dichtbij hun doel brengt.  Dus huppatee, zet vroeg die wekker!
  4. Ontwikkeling. Succesvolle mensen leren graag. Door films, omgang met andere mensen, opleidingen, boeken, vakliteratuur, motivational video’s of wat hen motiveert om zichzelf verder te ontwikkelen. De dag dat je niets meer leert, ga je dood, zo zei mijn moeder altijd.
  5. Lezen. Succesvolle mensen lezen graag. Steve Jobs las zeker twee uur per dag en toen ik Dennis Storm (voormalig BNN Presentator) vroeg hoe hij zijn tijd het liefst besteedde, vertelde hij dat hij in plaats van zijn tijd te verdoen op social media, nu overdag een non fictie boek leest en voor het slapen gaan een fictie boek. Het afgelopen jaar had hij een aantal boeken verslonden die zijn geest en ontwikkeling gevoed hadden.
  6. Time Management. Succesvolle mensen zijn geweldig in plannen. Zij zetten prioriteiten, gaan op hun doel af en zeggen nee tegen dingen die er in hun ogen niet toe doen. Heel makkelijk als je duidelijke keuzes maakt, dan kunnen andere dingen je niet afleiden en leef je in een happy bubbel.
  7. Neem af en toe een risico! Ik ben zelf nog al van de structuur en het georganiseerde leven, maar soms moet je in het diepe springen. Victoria Beckham vertelde me tijdens een interview dat ze in het diepe sprong toen de kans voorbij schoot omdat ze koste wat kost naam wilde maken in de mode. ‘Ik had wel al het commentaar kunnen geloven dat een Spice Girl en voetbalvrouw niets van mode wist, maar toen ik de kans kreeg om de mode in te gaan, heb ik ‘m genomen, ondanks alle kritiek. Doodeng maar ik sprong toch.’ Succesvolle mensen weten dat ze risico’s moeten nemen om hun doel te bereiken.
  8. Doorgaan. Wat mensen echt onderscheid, is dat zij doorgaan waar anderen stoppen. Die extra mile. Gordon gaat altijd maar door, ook al krijgt hij een kar met bagger over zich heen. En ook in sport gaan diegene door waar anderen stoppen. Denk maar aan Dirk Kuyt, Tiger Woods of Kobe Bryant. Of zoals Giovanni van Bronckhorst zegt: “altijd de volle 100%, anders is er niet”. 
  9. Mentaliteit. Succesvolle mensen gaan door tot ze winnen. Het is echt niet zo dat bepaalde atleten makkelijker winnen dan de anderen, het is hun winnaarsmentaliteit dat het verschil maakt. Ze bijten zich vast tot ze gewonnen hebben, wat er ook gebeurt. Daarom kunnen ze zich sneller motiveren om weer op te krabbelen als ze een tegenvaller hebben, want ze zien dat grote doel voor zich. En daar gaan ze voor, ze geven alles.
  10. Passie. Ze doen wat ze zalig vinden, ze hebben hun passie gevonden. Ze werken ook niet voor het geld, maar ze werken omdat ze het zo ontzettend graag doen. Natuurlijk, ze worden er ook nog eens goed voor betaald maar in de basis doen ze waar ze ontzettend veel van houden. Alhoewel presentatrice Pascal Naessen zei dat ze zelfs zou schrijven en kookboeken zou maken ook als ze er niet betaald voor zou worden want ze koken en creëren is haar passie. Anders hou je het ook niet vol. Net zoals ik mezelf echt kan verliezen in het schrijven van stukken of mooie boeken. Er is niet beter. En ik probeer me dagelijks te ontwikkelen zodat mijn schrijven steeds beter wordt. Je hebt maar één leven dus doe waar je graag je bed voor uitkomt, want dan ben je pas echt succesvol! 
Recente artikels van Esther Kreukniet (Meer lezen)
Deel dit artikel